Gazdaság

2015.03.08. 18:55

Volt kilenc, de harmincezer is - tovább fogyott Komló lakossága

Volt idő, amikor csak kilencen laktak Komlón, a csúcson 30 ezren, most több mint 25 ezren. De nem csak a népesség változott.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A hagyományoknak megfelelően az idei közmeghallgatáson is közzétett néhány adatot az önkormányzat a városról. Többek között arra is fény derült, hogy a lakosság létszáma tovább csökkent.

Kérdés azonban, hogy mennyire. A KSH szerint ugyanis már csak 23 889-en élnek Komlón, ezzel szemben az önkormányzat – lakcímnyilvántartásból vett – adati alapján 25 133-an. A különbség okait nem igazán tudják megmagyarázni, de vélhetően valahol a kettő között van az igazság. Az elmúlt tíz év tendenciája ugyanis azt mutatja, évente nagyjából 300 fővel lesznek kevesebben a városban, ami egyébként az országos átlaghoz hasonló. Az önkormányzat 25 ezer fő után járó normatívát kap az államtól, és a választásokat is ez alapján tarthatták meg tavaly.

A lakók szubjektív érzete szerint viszont már nincs ennyi ember Komlón, hiszen szinte minden családból legalább egy fő az ország másik végében vagy külföldön dolgozik. Ugyancsak nehéz olyan társasházat találni, amelyben nincs üres lakás. Vagyis meglehet, 25 ezer fő van bejelentve Komlóra, de nem mindenki lakik ott a valóságban.

Visszatekintve a város több mint 700 éves történelmére azonban ez nem volt mindig így. Pár száz év alatt ugyanis a komlóiak száma megsokszorozódott: míg 1554-ben, egy török összeírás szerint tíz magyar család élt a településen, majd 1697-ben mindössze 9 fő, addig 1910-ben már 1513. Ennek oka a bányanyitás volt, amelynek köszönhetően 1960-ra 24 ezerre nőt a lélekszám, 1990-re pedig a 30 ezret is meghaladta. A bánya bezárása óta viszont legalább ötezer emberrel kevesebb lett Komlón, és úgy tűnik, a tendenciát egyelőre nem sikerült megállítani. Igaz, a város még így is Baranya második legnagyobb települése.

Nincs „helyi” gyermek

A közmeghallgatásra készített beszámolóban több érdekesség is elhangzott. Például az, hogy 2014-ben a házasságkötések száma 108, míg a válásoké 63 volt. Utóbbi ezzel hajszálpontosan megegyezik a 2013-as adattal: akkor is 63 pár döntött a frigy felbontása mellett. Igaz, abban az évben csak 76 jegyespár kötötte össze az életét. Jó hír viszont, hogy ezek szerint továbbra is tartja magát a pozitív arány, amit 2013-ban sikerült átbillenteni. Korábban ugyanis több válás volt, mint házasság: 2010-ben például 100 válóperre csak 90 esküvő jutott.

A halálesetek száma az elmúlt három évben stagnált: öt éve 359-en, tavalyelőtt 349-en, míg tavaly 372-en hunytak el.

A születések számát viszont azóta nem tudják megmondani, amióta a szülészet bezárt, és minden komlói gyermek Pécsett vagy valahol máshol jön világra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!