Gazdaság

2007.09.04. 10:05

Vonzza a vendéglátósokat a külföld

Egy egész nemzedék kieshet a szakácsok és pincérek hazai táborából a külföldön munkát vállaló fiatalok miatt. A vendéglátós szakemberek szerint a többséget már a végzés előtt lekötik a külföldre közvetítő cégek.

Balogh Zoltán (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A munkafeltételek a magyar konyhákban hasonlóak a nyugatiakhoz, de a fizetésekben óriásiak a különbségek, természetesen a külföld javára (fotó: Laufer L.)
[/caption]Legutóbb Dubaiból kapott ajánlatot egy rutinos, már a negyvenes éveiben járó pécsi mesterszakács. Csak azért mondott nemet, mert egyedül neveli a fiát, akit most indított el az első egyetemi évre. Hogy itthon mennyit keres, nem árulta el. Azt sem, hogy mennyit ajánlottak a dubai munkáért, azt viszont érzékeltette: az ő kategóriájában, Nyugat-Európában is, nettó másfél millió forintnál kezdődnek a havi keresetek.

Nemcsak a mestereket csábítja a külföld, a kezdőket gyakorlatilag már az iskolapadból kiemelik a közvetítők. Barna Tibor pécsi vendéglős a közelmúltban, amikor a helyi képzőből frissen kikerült szakácsot keresett az iskola bevonásával, azzal szembesült, hogy a végzős diákok nyolcvan százaléka már decemberben elkelt. A közvetítők ugyanis hónapokkal előre gondolkodnak, és az itthoni körülményeknél jóval kedvezőbb ajánlatokkal kecsegtetik a fiatalokat.

Ausztriában alig látni „hazai” szakácsot, mondja Barna úr, sokkal inkább indiaiakat, pakisztániakat, és főleg a határ menti területeken rengeteg a magyar.
Honfitársainkat tárt karokkal várják Írországban és Angliában, ahol még a csak szimpla tanfolyamot végzettek is elkelnek. Mindennek a hazai vendéglátás látja már most a kárát, mert kiesett egy nemzedék, kesereg a vendéglős.

Metzger Tibor, a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója annyiban árnyalja a képet, hogy a diákjaik egy részére a korábbi gyakorlóhely tart igényt. Megerősíti ugyanakkor, hogy nagyon sokan kerülnek külföldre az átlagosan harminc fős osztályokból. Azért osztályokat említ, mert nemcsak a szakácsok, hanem a pincérek és az idegenforgalmi szakon végzettek is kelendőek. Hogy itthon-e vagy külföldön, az iskola szempontjából mindegy, a fontos, hogy pályakezdő munkanélküliként elvétve találkozni velük.

Hosszú az út a mesterszakácsi címig

Ahhoz, hogy valaki mesterszakács legyen, legalább tíz év konyhafőnöki gyakorlat szükséges. Föl kell mutatnia továbbá néhány magyarországi és külföldi versenyeredményt, majd három mesterszakácsnak kell támogató javaslatot tennie a személyére, hogy bekerülhessen az elitbe.

Ezen túlmenően, ha befizetett 300 ezer forintot a gasztronómiai szövetség számlájára, részt vehet egy vizsgával záruló tréningen. Csak akkor kaphatja meg a címet (amelyet egyébként nem minden szakmai fórumon ismernek el mesteri fokozatként), ha ennek is megfelelt.

Ezen túlmenően, ha befizetett 300 ezer forintot a gasztronómiai szövetség számlájára, részt vehet egy vizsgával záruló tréningen. Csak akkor kaphatja meg a címet (amelyet egyébként nem minden szakmai fórumon ismernek el mesteri fokozatként), ha ennek is megfelelt.

A munkafeltételek a magyar konyhákban hasonlóak a nyugatiakhoz, de a fizetésekben óriásiak a különbségek, természetesen a külföld javára (fotó: Laufer L.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!