Gazdaság

2012.01.20. 17:28

Zöldkártya a lakásoknak is

Január elsejétől már a használt ingatlanok adásvétele esetén is kötelező a lakás energiafogyasztását igazoló, úgynevezett zöldkártya kiállítása.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Bár a jogszabályt már tavaly év közepén elfogadták, sokan mégis meglepve szembesülnek a zöldkártyát kötelezővé tevő új törvényi előírással. Az ingatlanszakma ugyanakkor nem tétlenkedett, és Baranyában is felkészült az ilyen jellegű megrendelések megnövekedésére.

Az energiatanúsítvány lényege, hogy a megelőző felmérés után a szakértő kiszámolja, hogy négyzetméterenként és évente mennyi energia megy el a lakás fűtésére. A fajlagos fogyasztás – ahogy ez a háztartási gépeknél már megszokott – egy jelet kap A+-tól I-ig. Az alap a C-kategória, új lakás nem kaphat építési engedélyt, ha nem felel meg ennek a követelménynek. A szakma ezt évi 160 kilowattórában határozta meg, egy négyzetméterre vetítve. Ehhez képest az A+ kategória 55 százalékon, azaz 88 kilowattórán áll: évente ennyi energia kell egy négyzetméter fűtéséhez.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tanúsítvány ajánlásokat is tartalmaz az energiatakarékosság növelésére (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A cél az, hogy a lakás fogyasztásának megismerésével olyan beavatkozásra késztesse az állam a tulajdonosokat, amely csökkenti az energia felhasználását. Összességében bármennyire is a természet védelmét, a fenntartható életet szolgálja az új rendelkezés, sokan mégis új teherként fogadják a jogszabályi változás kapcsán jelentkező kötelezettséget. Ráadásul nincs mód arra, hogy bárki megkerülje az előírást, ugyanis új épületeknél a használatba vételi engedély, egy ingatlan eladásakor pedig a földhivatali bejegyzés alapfeltétele a tanúsítvány megléte.

– Egy ilyen vizsgálat nem csak adás-vételnél lehet irányadó, nagyon hasznos lehet az otthonokban élők számára akkor is, ha törődnek azzal, hogy mennyibe kerül lakásuk fenntartása. Az épület tájolásának, falszerkezetének, födémének, nyílászáróinak, fűtési rendszerének és sok egyéb már műszaki adottságának paramétereit figyelembe vevő számítás ugyanis nem csak a lakóingatlan energiahatékonysági besorolását adja meg, hanem egyből ajánlásokat is tesz arra vonatkozóan, hogy melyik összetevőben, milyen beavatkozással lehet javítani a mutatókat – mondta lapunk érdeklődésére Schmalcz Ferenc, az egyik pécsi ingatlanközvetítő elsők között vizsgázott szakértője.

Fontos tudnivaló, hogy a hatóságok csak az engedéllyel rendelkező tanúsítók által készített dokumentumokat fogadják el.

A támogatásnál is

A kormány januártól hatályos lakásépítési – szocpol – támogatásról szóló rendelete is tartalmaz szabályokat az épületek energiafogyasztására. A vásárolni kívánt új lakás négyzetméterenkénti ára nem haladhatja meg a 300 ezer forintot, de alacsony fogyasztású lakás esetén elérheti a 350 ezer forintot. Alacsony fogyasztású az a lakás, amely legfeljebb 25 kilowattórát fogyaszt négyzetméterenként és évente. A limit teljesítése nem egyszerű, hiszen az új mérce szerinti legjobb „A+” kategóriánál 88 kilowattóra a megengedett éves fogyasztás négyzetméterenként.

Egy-két hét alatt készül, 20–50 ezer forintba kerül

Az energetikai tanúsítvány I-től A+-ig terjedő kategóriák láncolata, ahol az A+ a legköltségtakarékosabb kategória. Az érvényes jogszabályok szerint a téglából, jellemzően 5 centiméteres hőszigeteléssel épült új ingatlanok általában C kategóriájúak. Ahhoz, hogy ennél jobb, B vagy éppen A kategóriájú házakat építsünk, vastagabb hőszigetelésre, alaposan megtervezett fűtésre, szellőzésre van szükség.

Az alapos tervezés pénzben is mérhető: egy A kategóriájú épület közel 40–50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint amit egy kötelező minimum szerint épült lakás. Használt ingatlan vásárlásakor 2012. január elsejétől kötelező elemként, az adásvételi szerződés részeként jelenik meg a lakászöldkártya. Elkészítése – meglévő vagy éppen hiányzó tervdokumentációtól függően – öt-tizenöt napot vesz igénybe, és 20–50 ezer forintba kerül. A tanúsítvány 10 évig érvényes abban az esetben, ha közben nem történik átépítés.

A tanúsítvány kiállításakor mindig megvizsgálják az ingatlanok falazatát, azok szigetelését, a födém hőátbocsátását, valamint a nyílászárók anyagát, de még a fűtési rendszert is.

Együtt vagy külön?

Többlakásos házak, panelépületek esetében lehet az épületek egészére, illetve lakásonként is kiállítatni a tanúsítványt. A közös megoldás jobban megéri, hiszen amíg egy lakás tanúsítására két-három munkaórát fordít a szakember, addig egy 30-40 lakásos házra jóval kevesebbet, mint az egy lakásra jutó munkaóra szorzata, azaz lakásokra visszaosztva olcsóbb lesz a tanúsítvány. Ugyanakkor a lakások paraméterei – felső emeleti, minden oldalról védett középső vagy sarki, modern nyílászárós stb. – között is lehetnek jelentős különbségek, amik egyedileg befolyásolják az energiafogyasztást.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) A tanúsítvány ajánlásokat is tartalmaz az energiatakarékosság növelésére (fotó: Löffler Péter) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!