Választás 2018

2018.02.17. 16:17

Gyurcsány 12 intézkedést ígér egy kormányváltás utáni első napra

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napon.

Gyurcsány Ferenc a párt szombati budapesti kongresszusán, amely egyben a kampánynyitó nagyrendezvényük is volt, azt mondta, hogy első intézkedésként eltávolítják hivatalából a legfőbb ügyészt, majd ezután Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Másfélszeres béremelést ígért az orvosoknak és ápolóknak, valamint bejelentette, hogy beszereznek 150 CT- és MRI-készüléket. Elmondta, hogy módosítanák a választójogi törvényt is, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

A politikus új bérmegállapodásról beszélt, annak érdekében, hogy a minimálbér érje el a mindenkori létminimumot.

Emellett véget vetnek az ukrán „nyugdíjbiznisznek”, kivizsgálják az ahhoz kapcsolódó csalásokat és a résztvevők ellen eljárást indítanak – hangsúlyozta.

Döntenek a nyugdíjkorrekciós programról, garantálják a nyugdíjak értékállóságát és amennyiben a gazdaság nő, ezeket a járandóságokat is az infláció felett emelik – jelentette ki, hozzátéve: és visszaállítják a szolgálati nyugdíjasok státuszát.

Zár alá veszik a fideszes „oligarchák” vagyonát, és abból kárpótolják az „Orbán-rendszer kárvallottjait” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Törvényben rögzítik az internethez való hozzáférést, ingyenessé teszik az alapvető internet-szolgáltatásokat – sorolta.

Megígérte, hogy újra 18 évre növelik a tankötelezettség korhatárát, visszaállítják a négy évfolyamos szakközépiskolákat és megszüntetik az egyházi iskolák kiváltságait.

A pártelnök azt is ígérte, hogy felülvizsgálják a vatikáni szerződést, megszüntetik az egyházak kiváltságait és független bizottságot állítanak fel, aminek az egyház „gyermekmolesztálási ügyeit” kell kivizsgálnia.

A családi pótlékot harminc, egyedülálló szülők esetében ötven százalékkal emelik, és felszámolják a gyermekéhezést – sorolta.

Végül azt mondta, hogy ingyenessé teszik az alapvető áram-, víz- és gázhasználatot, illetve leállítják a paksi erőmű fejlesztését, mert ahelyett a megújuló energiahordozókat támogatják majd.

„Az orbáni diktatúra halálra van ítélve, és ezt a halálos ítéletet ki fogjuk mondani” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A DK-ban hisznek a szabadságban, a demokráciában, az emberi méltóság tiszteletében és az egymásért viselt felelősségben, mert egy ilyen világ teremthet közösségi és egyéni jólétet egyre több embernek – fogalmazott.

A DK a siker, a tisztesség, az őszinte szó, a szabad gondolat és a kiszámíthatóság pártja, az egyetlen olyan párt, amelyik az elmúlt években megtöbbszörözte támogatói számát – érvelt a politikus. A Demokratikus Koalíciót az emeli ki a demokratikus ellenzékből, hogy soha nem alkudtak meg „Orbán rendszerével”, „nem lehet velünk üzletelni sem politikai, sem pénzügyi értelemben” – szögezte le.

A DK a politikai becsületesség, a kiszámíthatóság, a siker pártja, a tegnap és a tegnapelőtt helyett a holnap pártja, mert a tegnap nemzeti tragédiáinál jobban foglalkoztatják őket a ma kihívásai és a holnap lehetőségei – közölte.

Jelenleg a sürgősségi ügyeleteken órákat kell várakozni, a várólisták végeláthatatlanok, egyes iskolákban nincs elég tanár, a gyermekek egyharmada pedig nem tud értő módon olvasni – bírált. Az emberekre rákényszerítik a közmunkát, az igazság pedig az utóbbi években elhagyta Magyarországot, „Orbán üldözte el” – jelentette ki.

Úgy folytatta, hogy a miniszterelnök egy 86 éves ember két cikke miatt folytat háborút, a DK viszont nem Európa ellen, hanem Európáért küzd.

Kijelentette, hogy a DK nem a múlttal kíván foglalkozni, nem az elmúlt nyolc évvel és nem az azt megelőző nyolc évvel.

A baloldali pártoknak üzenve azt mondta: nem kell félni a koalíciós kormányzástól, mert nem a koalíciós kormány a gát, hanem a mostani kabinet. Nem a párbeszéd, hanem a diktátum a baj – tette hozzá.

Szavai szerint egy kormányváltás esetén olyan miniszterelnököt adnak, aki alkalmas a feladatára. Ha a koalíciós tárgyalásokon a Demokratikus Koalíciónak kell kormányfőt javasolnia, akkor ezt annak tudatában teszik, hogy nem a DK-nak, nem a demokratikus ellenzéknek, hanem Magyarországnak kell olyan kormányfőt adni, aki bírja az ország bizalmát – összegzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában