Családban élni jó

2019.05.30. 09:10

Szűcs Nelli és Trill Zsolt gyermekeik értékrendjét tartják a legfontosabbnak

A színészházaspár szerint Isten előtt a legnagyobb vizsga, hogy milyen értékrenddel bírnak a gyermekeik.

Forrás: csalad.hu

Szűcs Nelli és férje, Trill Zsolt 30 éve ismerik egymást, 24 éve házasok, két gyermekük született, Helga már 19 éves, Bertalan 15. A pár Kárpátaljáról származik, egymástól 5 km-re lévő faluból, mégis Kijevben, 17 évesen találkoztak először a színiiskolában. Azóta az élet minden területén folyamatosan együtt vannak, ugyanis elhagyva a családi házat, mint a Nemzeti Színház vezető színészei, a színpadon is sokszor játszanak együtt. A házaspárral a család erejéről, a hagyományokról és azok továbbadásáról készített interjút a csalad.hu.

A tradíció megtartásáról Trill Zsolt elmondta: azt a világot kell megőriznünk, ahonnan jöttünk. „Nem szabad elfelejtenie az embernek, honnan jött, mert gyökerek nélkül elvész. Többek között ezért nagyon fontos, hogy a gyermekeink olyan úton járjanak, amelyet mi is megfelelőnek tartunk, mert akkor tovább tudják vinni a családi értékrendet” – mutatott rá a színész-édesapa.

Felesége hozzátette: ha a gyerekek mégis letérnek erről az útról, lényeges, hogy vissza tudjanak találni rá. „Ezt már nagyon korán bele kell nevelni egy gyermekbe, mert egy szülő csak ekkor lehet nyugodt.” Szűcs Nelli úgy véli: az a nagyon fontos, hogy a gyermekek azt lássák, egy családként funkcionálunk a mindennapokban, ahol van apa-szerep, anya-szerep. Én mindig azt mondom, Isten előtt a legnagyobb vizsga, hogy milyen értékrenddel bír a gyermekünk.

A szülői szerepek megélésén és átadásán túl más dolgokat is fontosnak tart a színészházaspár. „Nagyon fontosnak tartom a gyermek-felnőtt kapcsolatot, ami nem merül ki a gyermek-szülő kapcsolatban. Jó, ha az élet más területeiről is szereznek maguknak példaképeket” – mondta Nelli.

Saját apai szerepéről szólva Trill Zsolt azt mesélte: „Én nem vagyok tudatos apa. Teszem a dolgom, és amit a fiam észrevesz, azt meg tudja tanulni. Persze ha kérdez, válaszolok, de én olyan családból származom, ahol apám reggel elment dolgozni, majd este hazajött. Nálunk egyértelműen Nelli az összetartó erő, mert ez mindkettőnk szerint egy anya privilégiuma. Apu soha nem vitt bennünket iskolába, és mesélni is másképp mesélt, mint anyu. Nem olvasott könyveket a gyermeknevelésről, hanem igyekezett az életre nevelni bennünket, ezért életszerű meséi voltak. Én megpróbáltam anno könyveket venni, és abból felkészülni arra, hogy vezetője legyek a családomnak, de végül győzött a tapasztalat. Amit otthonról hoztam, azt tudtam és tudom továbbadni a mai napig” – magyarázta.

Nelli mindehhez hozzátette: „Zsolt nem verbálisan adja át a dolgokat. A gyermekek egy apa- és egy anyamintát látnak, rájuk ragad a férfi és a női feladatok elvégzése. Miként én is azt adom tovább, amit a gyermekkoromból hoztam. Velünk megszerettették a szüleink a munkát, és megtanítottak arra, mit kell tennie egy családban egy nőnek, és mit egy férfinek. Ma sajnos legtöbbször hagyjuk, hogy a gyermekek csak az iskolai feladatokat végezzék el, miközben elfelejtik megtanulni a szerepköröket. Én igyekszem figyelni arra, hogy Helgának és Bertalannak, de főleg a lányomnak átadjam, mitől nő egy nő egy kapcsolatban és egy családban.”

24 éve tartó, töretlen és boldog házasságuk okát Nelli a Kárpátaljáról hozott értékekben látja. „Mi azt hoztuk otthonról, hogy együtt kell átmennünk a problémákon. Valakit megkapni a legkönnyebb. De megtartani azt az embert, a vele való kapcsolatot, az az igazi nagy kihívás. Éljük a mindennapokat, és amikor jönnek az igazi problémák, akkor kell tudni igazán szeretni a másikat. Nagyon fontos a két ember közötti bizalom.”

A családi életről, annak stabilitásáról és erőforrás-szerepéről Nelli fejtette ki a gondolatait: „Mi nagyon erős jellemek vagyunk külön-külön is és együtt is. Ez nagyon fontos a családi összképnél, hiszen teljesen normális az, hogy az emberek bizonyos dolgokban nem értenek egyet. De tudni kell minden pillanatban a közös cél irányába haladni.”

„Mi a családban négyen vagyunk. Nem az a fontos, hogy apa vagy anya az erősebb, hanem az, hogy ennek a négyes egységnek együtt kell egységet alkotnia” – tette hozzá Zsolt.

A teljes interjú a csalad.hu oldalán olvasható.

Borítókép: Trill Zsolt és Szűcs Nelli családja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában