Ország-világ

2020.10.18. 11:55

Ez rekord: 1,7 milliárd forintot fizetett valaki egy Munkácsy-képért

5,4 millió dollárért talált gazdára Munkácsy Mihály A dajka című olajfestménye, ez átszámítva, csaknem 1,7 milliárd forint. A képet New Yorkban adták el és a vevő kiléte titkos.

Nem kevesebb, mint 5,4 millió dollárért talált gazdára Munkácsy Mihály A dajka című olajfestménye. Ez napi árfolyamon csaknem 1,7 milliárd forintnak felel meg – olvasható a Magyar Nemzetben.

A 95×150 centiméter méretű enteriőrt a New York-i Fine Paintings Gallery adta el. Julian Beck, a galéria tulajdonosa üzleti titokra hivatkozva nem fedte fel a vevő kilétét, de örömmel magyarázta, miért olyan kelendők Munkácsy képei a tengerentúlon.

Nyugaton felértékelődnek a XIX. század második felének festőművészei, s egyik kiemelkedő alakjuk Munkácsy volt.

A dajka című festményt a magyar művész egyik olyan utolsó enteriőrjeként tartottuk számon, ami még eladó. Az az igazság, hogy a piacon már nem nagyon van ilyen jellegű, meghitt hangulatú kép. És ez jellemző Munkácsy Mihály minden alkotására: mind szűkösebb a kínálat az egyre nagyobb kereslet mellett. Ez persze felveri az árakat.

A dajka című festmény, ez kelt el most csillagászati összegért

Eljutottunk odáig, hogy egy jó Munkácsy-képért már több millió dollárt is hajlandók kifizetni.– indokolta a rekordot döntő üzletet Julian Beck.

Magyarországon is egyre kapósabb Munkácsy. A Virág Galéria eddigi legsikeresebb őszi aukcióján 90 millió forintért plusz 20 százalékért, azaz összesen 108 millió forintért vették meg a Fasor című, kis méretű képét.

Munkácsy Mihályról tudni kell, hogy minden idők legjobban fizetett élő festője volt, a milliomosok szerte a világban elkapkodták a képeit. A XX. században, már ami az árakat illet, volt egy rövidebb hullámvölgy, de ez már régen a múlté. Csak egy példa: a Poros út című festményt, ami a kétezres évek elején 220 millió forintba került, jó egy évtizeddel később már 500 millió forintért vette meg a Magyar Nemzeti Bank. És a galériások szerint a jegybank igencsak jókor szállt be, ma már akár a dupláját is kénytelenek lennének megadni ezért a műért.

Egy korábbi hazai közvélemény-kutatás szerint Munkácsy messze a legnépszerűbb magyar festő. És a nép hangja kivételesen egybecseng a műgyűjtők és művészettörténészek ítéletével, akik pénzre váltva is a legtöbbre értékelik Munkácsy Mihályt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában