Bulvár-celeb

2023.06.09. 11:00

"Egy család élete megy tönkre" - népszerű szexuálpszichológus beszélt a magyar zenész botrányáról

Akár valódi a videó, akár nem, katasztrofális következményei lesznek.

MW

Illusztráció: Shutterstock

A napokban kirobbant botrányról, amelynek a főszereplője egy pikáns videón látható hazai énekes, Hevesi Kriszta  szexuálpszichológus szakmai szemmel mondta el a véleményét.

Hevesi Kriszta
Forrás: TV2

Napok óta terjed három videó, amelyeken állítólag az egyik hazai előadó látható anyaszült meztelenül örömlányok társaságában. Bár az arca nem látszik, a hangjáról az emberek azonnal felismerni vélik a magyar zenészt. A felháborodást tovább tetézi, hogy a szóban forgó férfi eddig szerető férjként és édesapaként szerepelt a köztudatban. 

A Bors megkereste Hevesi Krisztát, aki az Együtt a bántalmazás ellen szervezettel karöltve igyekszik felhívni a figyelmet a különböző modernkori zaklatás és bántalmazás veszélyeire.

"Az egyik formája az úgynevezett "deepfake pornó", melyek valódi személyek arcát helyezik más testekre vagy más személyek arcát teszik egy meglévő videóba. Ez is a bántalmazás egyik formája, ahol az ember egyszerűen nem tud védekezni a hamis információk és a terjesztésük ellen. Régen pletykáról beszéltünk, amivel szemben szintén védtelen volt az ember, hiszen minél többen állítottak valamit, annál inkább elhitték még akkor is, ha nem volt igaz."

Az ember akkor pedig teljesen biztos valamiben, ha úgymond a saját szemével is látja. Ez a szörnyű a mai meghamisítható videókkal, képanyaggal.  Felületesen rápillantunk az adott információra, és elkönyveljük, hogy valódi, amit látunk, és máris valakit ellehetetlenítettünk, tönkretettük a párkapcsolatát, vagy akár gúny tárgyává tettük. Például a pszichés meghurcolás egyik súlyos formája, amikor kortársközössége a serdülő ellen fordul egy rosszul elkapott, kompromitáló fotó miatt, és szélsőséges esetben akár öngyilkosságba is hajszolhatják 

- magyarázta Hevesi Kriszta, aki szerint csak olaj lenne a tűzre, ha az énekes azt mondaná, hogy nem ő látható a felvételen.

A kérdésre, hogy milyen veszélyekkel jár, ha a szóban forgó felvételek valósak, Kriszta kifejtette: 

"A médiában ez akár tökéletes karaktergyilkossággá válhat. Ha nem bizonyosodik be, hogy az adott videó hamis, akkor a harmadik személy, aki ezt felvette vagy megosztotta, egy egész család életét teszi tönkre. Ennek a következménye válás, a gyerekek az iskolában szintén bántalmazásnak lehetnek kitéve, a társaik céltáblájává válhatnak. Ha a feleség esetleg megbocsát, a kapcsolat már sosem lesz a régi. Ezzel nem szeretném felmenteni azt, aki ilyet tesz, csak azt gondolom, inkább mindenki a saját háza táján sepregessen. Mindig is voltak, akik tilosban jártak, de talán mi emberek soha nem voltunk ennyire gonoszak, és nem foglalkoztunk a saját hibáink és problémáink helyett másokkal" - vélekedik Kriszta, hiszen az internet óriási teret enged ennek a fajta bántalmazásnak, a verbális agresszió kiélésének.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában