Karácsonyi készülődés

2024.12.11. 07:03

Ezekre a dolgokra érdemes figyelni szaloncukor vásárlásakor

A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint a szaloncukor tulajdonképpen magyar találmány, de nem tekinthető hungarikumnak. Készítésével egészen biztosan magyar cukrászok kezdtek el foglalkozni elsőként még az 1800-as években, és azóta is csak a magyarok készítik ebben a formában.

Többféle ízesítésű szaloncukrot árusítanak a karácsonyi vásárokban

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Vendel Lajos

A ma ismert szaloncukor története a formázott fondanttal kezdődött, amit Franciaországban már az 1890-es években is legalább tizenhétféle ízesítésben kínáltak tálkából a szalonban, ahol a fenyőfát is felállították. Egyesek szerint az elnevezés is innen származik, mások

a nevet Jókai Mórtól eredeztetik, aki szalonczukedlinek hívta a selyempapírba csomagolt csemegét.

szaloncukor
Nagy a szaloncukor-választék 
Fotó: Bús Csaba / Forrás: Petőfi Népe

A csokoládéval bevont, fára akasztott édesség csak a hatvanas években kezdett el terjedni.

A fenyőfa szaloncukorral díszítése is csak nálunk szokás, ezt eleinte csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak – írja a Metropol.

Az év szaloncukra 2024

Idén ötödik alkalommal rendezték meg Az év szaloncukra versenyt, amelyen a hazai szaloncukrokat gyártó cukrászdák és gyártók szaloncukrai vettek részt.

A győzteseket 157 szaloncukor közül választották, nyolc kategóriában.

Az év szaloncukra 2024 címet idén a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el.

Hogyan vásároljunk szaloncukrot?

A Metropol összeszedte a legfontosabb szempontokat, amelyeket nem árt figyelembe venni szaloncukor vásárlásánál:

  • Legyen szó bármilyen fajtáról, egy kiló termékben legalább 70 szemnek kell lennie.
  • A megnevezésben meg kell jelölni a szaloncukor fajtáját.
  • Mártott termék esetén utalnia kell a névnek arra is, mivel van bevonva,
  • töltött termék esetén pedig a töltelék típusára is.
  • A fantázianéven kívül a csomagolásnak tartalmaznia kell
  • a termék pontos megnevezését,
  • a gyártó, forgalmazó nevét és pontos címét,
  • a minőségmegőrzési időt,
  • az összetevők listáját,
  • a gyümölcstartalmat töltött termék esetén, valamint
  • az allergén anyagokat.
  • Lehetőleg olyan terméket vegyünk, amelyen magyar nyelvű tájékoztató is van,
  • kerüljük az „ízű” elnevezésű termékeket és
  • kizárólag sértetlen csomagolású édességeket tegyünk a kosarunkba,
  • lehetőleg válasszunk valódi csokoládéból készült vagy azzal bevont terméket,
  • aki marcipános szaloncukrot venne, válasszon magas mandulatartalmút.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában