örök nyugalom

2020.11.02. 11:15

Halottak napja: így néznek ki a legnagyobb magyar legendák síremlékei

Budapest, 2012. január 30. Sztankay István Kossuth-díjas színmûvész - akit 2012. január 24-én választottak meg a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Garas Dezsõ helyére - mosolyog otthonában 2012. január 30-án. MTI Fotó: Beliczay László

Forrás: MTI / Beliczay László

Fotó: Beliczay László

A szomorú ünnep alkalmából a Ripost munkatársa körbejárta a Farkasréti temető művészparcelláját.

Sztankay István

A 2014-ben elhunyt színészlegenda sírját rendszeresen gondozza özvegye, Bedők Bea keramikus, valamint imádott gyermekei. A rajongók is gyakran kilátogatnak a nyughelyhez, hogy leróják a tiszteletüket a Nemzet Színésze előtt.

Fotó: Ripost

Schütz Ila

A Jövőre, veled, ugyanitt! című darabban Sztankay partnerét alakította, és a temetőben is közel nyugszanak egymáshoz. Idén lesz tizennyolc éve, hogy a színésznő elhunyt, de a szerettei és tisztelői nem feledik: mindig kerül friss virág a sírjára.

Fotó: Ripost

Garas Dezső

Kőnig tanár úr megformálójáról is sokan megemlékeztek: keresztény szokás szerint virágot, és zsidó tradíció szerint kavicsokat is elhelyeztek a síremlékére.

Fotó: Ripost

Örkény István

A Kossuth-díjas magyar író művei a mai korban is aktuálisak. Ismeretlenek vadgesztenyéből kirakott szívecskével tisztelegtek a munkássága előtt.

Fotó: Ripost

Tahi Tóth László

A színész két és fél évvel a halála után, idén kapott végre méltó síremléket a Farkasréti temető Művészparcellájában. Felesége, Kárászy Szilvia rendszeresen látogatja őt, erről árulkodik a koszorúra írt üzenete: „Szeretlek, Sz.”

Fotó: Ripost

Andorai Péter

A Nemzet Színésze idén februárban hunyt el. Míg el nem készül a sírja, szerettei és tisztelői kövirózsákkal és gesztenyével díszítették a földhalmot, ami a színész koporsóját borítja.

Fotó: Ripost

Bajor Imre

Hat éve már, hogy a legendás színész nincs közöttünk, de az emlékét nem feledik. Ottjártunkkor öt szál virággal emlékeztek rá.

Fotó: Ripost

Koós János

A 2019-ben elhunyt énekes síremléke még készül, de addig is gyönyörű virágokkal borították be a földi maradványait fedő halmot.

Fotó: Ripost

Csukás István

Süsü, a sárkány megalkotóját mindenki szerette: nem meglepő, hogy mindenszentekkor különféle koszorúkat, mécseseket és csokrokat vittek a sírjára.

Fotó: Ripost

Bács Ferenc

Az erdélyi származású Kossuth-díjas színész gyönyörű síremléket kapott, ami kőből készült, a hozzá tartozó vázában pedig mindig friss virág található.

Fotó: Ripost

Borítókép: Sztankay István Kossuth-díjas színművész otthonában 2012. január 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában