fennakadás

2018.11.20. 06:31

Gondot okoz a termelőknek a Duna alacsony vízállása

Szinte teljesen leállt a folyami szállítmányozás, halmokban áll a betakarított gabona a raktárakban.

Bár a kereslet továbbra is élénk, az ügyleteket csak későbbi elszállítással tudják megkötni a termelők – írta a keddi Magyar Idők.

A hónapok óta tartó csapadékhiány az értékesítést is befolyásolja, a hazai gabonakészlet jelentős része ugyanis a Dunán hagyja el az országot, idén azonban az extrém szárazság, így alacsony vízállás miatt a hajóforgalom gyakorlatilag megbénult.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: nyár óta gyakorlatilag nem hagyta el az országot a Dunán keresztül egyetlen rakomány gabona sem. Mindez elsősorban a raktárkapacitás végessége miatt jelent problémát, mára ugyanis a Duna mellett található összes raktárt kibérelték, a búza és kukoricatermés jelentős része még mindig a gazdáknál van.

Hozzátette, hogy a kereskedők jó ideje nem vásárolnak elszállítással árut, a gabona tárolásáról pedig a termelőknek kell gondoskodniuk. A kereslet ugyanakkor még így is élénk, az ügyletek azonban későbbi elszállítással valósulnak meg. A termelőknek így nem áll pénzük a készletekben.

Petőházi Tamás szerint a szállítmányokat 15-20 százalékkal magasabb áron tudják a közúti fuvarozókkal elszállíttatni. A kilátások pedig nem túl kedvezőek: bár a napokban várható némi eső, a Duna vízállásában érdemi változást ez nem okozhat.

Ahhoz, hogy a folyó újra hajózható legyen, több hónapnak kell eltelnie, a gabonakereskedelemben és a készletekben pedig legkorábban a jövő év tavaszán állhat vissza az egyensúly.

Ezzel együtt az árak is emelkednek – írta a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában