A Selyemút központja

2018.11.06. 09:54

Kína-szakértő: rengeteget ér Orbán Viktor sanghaji látogatása

Tóth Gábor felhívta rá a figyelmet, a magyar diplomácia óriási eredménye, hogy Magyarországot Kína stratégiai partnerként kezeli.

Tóth Gábor Kína-szakértő az ECHO TV Napi aktuális című műsorának hétfői adásában elmondta: a 10 milliós Magyarország kormányfője számára óriási megtiszteltetés, hogy a díszvendége lehet a hatnapos rendezvénynek. Az Európa Kapuja V4-Kína egyesület elnöke szerint

rengeteg ér az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Sanghajban Hszi Csin-ping kínai államfővel tárgyalt,

főleg egy olyan hatalmas eseményen, mint az első Kínai Nemzetközi Import Expo, ahol 130-140 ország képviselője és 2800 cég is jelen van.

A szakértő szerint Orbán Viktor díszvendég titulusa 80 százalékban politikai, 20 százalékban pedig gazdasági okoknak köszönhető. A kínai elnök látja, hogy a közép-európai régióban hazánk veszi komolyan a Selyemutat.

Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Sanghajban 2018. november 5-én. MTI/Hszinhua

Tóth Gábor úgy véli,

szükség lenne a régióban az összefogásra, és Orbán Viktor alkalmas arra, hogy először összefogja a V4-et, majd a 16-okat

(a 16+1 együttműködés egy olyan transzregionális platform, amelyet Kína és 16 közép-kelet-európai állam közötti kapcsolat elmélyítése céljából hoztak létre). Rámutatott, hogy fontos volna kialakítani egy közös Kína-politikát, ugyanakkor jelenleg azért nem lép előre a Selyemút-koncepció, mert nincs Európának egységes álláspontja arra nézve, hogy Kínával hosszú távon miként is kellene együttműködni.

A szakértő úgy fogalmazott: „Kína bedobta ide a csalit, de nyugaton meg kellene valakinek fogni, illetve

kellene, hogy legyen egy erőközpontja a Selyemútnak itt Európában, de ez egyelőre hiányzik.”

A teljes beszélgetés:

A borítókép forrása: Echo TV / Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában