Járvány

2020.08.30. 07:43

A cégek fele a határidő lejárta előtt már beadta adóbevallását

A koronavírus-járvány legnagyobb adókönnyítése miatt több mint 150 ezer cégnek még mindig van egy hónapja erre.

A társasági adóbevallások csaknem fele már beérkezett az adóhivatalhoz, bár a koronavírus-járvány legnagyobb adókönnyítése miatt több mint 150 ezer cégnek még mindig van egy hónapja erre – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A beszámoló és az ahhoz kapcsolódó éves bevallások benyújtására és az adó megfizetésére nyitva álló határidőt a kormány négy hónappal meghosszabbította – emlékeztetett az államtitkár.

A kormány járványügyi döntései közül az adókönnyítéseken és a hiteltörlesztési moratóriumon túl az éves beszámolók halasztása érinti a legtöbbeket. A változás a 600 ezer cég és szervezet mellett a könyvelőknek és a könyvvizsgálóknak is nagy segítséget jelentett idén tavasszal – hangsúlyozta Izer Norbert, hozzátéve, hogy az éves beszámolók elkészítése, elfogadása, a könyvelési, adózási szakemberekkel történő egyeztetése nemcsak adminisztrációs terhet, de egészségügyi kockázatot is jelentett volna a koronavírus-járvány első szakaszában.

Az államtitkár nyomatékosította, hogy a beszámolót és a bevallásokat elegendő szeptember 30-ig elkészíteni és megküldeni, és az adót megfizetni is eddig az időpontig kell.

Augusztus végéig már 171 ezer társasági adóbevallás érkezett be az adóhivatalhoz. Az adatokból kiolvasható, hogy a cégek többsége egyre adótudatosabb – jelentette ki Izer Norbert.

Jellemzően azok a cégek nyújtották be korábban a bevallást, akiknek visszajárt a társasági adó. Sokan beküldték a bevallásukat, de az adófizetéssel kivárják a szeptember 30-át. Számításaik szerint mintegy 100 milliárd forint marad szeptember 30-ig a cégeknél, ami jelentős anyagi megtakarítás, illetve likviditási könnyebbség, hiszen ezt összeget már május 31-ig be kellett volna fizetni – részletezte az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a beszámolókészítés határidejének meghosszabbítása nemcsak a vállalkozásokra, hanem az egyéb szervezetekre (alapítványok, egyesületek, társasházak, lakásszövetkezetek), valamint a költségvetési szervezetekre is vonatkozik.

A beszámoló mellett az ötféle bevallást és a transzferár-dokumentációt is elég szeptember végén benyújtani. A határidő halasztás természetesen az öt adófajta későbbi megfizetésére is vonatkozik. Vagyis a cégeknek a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot, az energiaellátók jövedelemadóját és a helyi iparűzési adót szeptember 30-ig kell befizetni az államkasszába – idézte fel az államtitkár.

Megjegyezte, hogy a kedvező szabályok az eltérő üzleti éves adózókra is vonatkoznak akkor, ha a beszámoló közzétételi kötelezettségük április 22. és szeptember 30. között esedékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában