álláskeresés

2020.09.08. 11:47

A legtöbb lehetőséget most a kereskedelmi cégek kínálják

A március–júniusi időszakhoz képest jóval kevesebb ajánlat fut be.

Forrás: Shutterstock

Kevesebb álláskereső regisztrált a B Terv álláskereső oldalra, mint a korábbi hónapokban, de a munkáltatók is kevesebb állásajánlatot töltenek fel – írja a Világgazdaság.

Az elmúlt két hónapban kevesebben regisztráltak a B Terv társadalmi kezdemé­nyezésű álláskereső oldalra, a számuk így is elérte az 1140-et, ezzel az aktív álláskeresők száma a közösségben már meghaladja a 11 ezret – mondta a Világgazdaságnak Barathi Tamás, a B Terv nagykövete. Hozzátette, a visszajelzések szerint

sokan hosszú keresgélés után visszatértek a korábbi munkahelyükre, vannak azonban, akik ágazatot és munkakört váltottak, de nem bírták a megterhelő gyári fizikai munkát, és rövid időn belül új munkalehetőség után néztek.

Elmondása szerint a nyár viszonylag békésen telt, több, tavasszal megrekedt szektorba (turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés) visszatért az élet, ha mást nem, legalább a törzsgárdát visszavették és foglalkoztatták.

Most hirtelen minden újra drasztikusan leállt, és a HR-esekkel való beszélgetésekből kiderült, hogy még azok a hotelek, vendéglátók, rendezvényesek is leépítésre kényszerülnek az őszi – és valószínűleg a téli – szezon kiesése miatt, akik eddig kitartottak

– fejtette ki Barathi Tamás. Az oldalon regisztráltak közel 80 százaléka 45 év alatti, 20 százalékuk a rendezvényipar, a turizmus vagy a vendéglátás területén dolgozott legutóbb, 18 százalékuk pedig a kereskedelemben. Az elmúlt két hónapban csaknem 1800-an jelezték, hogy valamilyen módon elhelyezkedtek vagy visszamehettek a korábbi munkahelyükre, esetleg szektort és munkakört váltottak, vagy a szakmájukban maradva találtak új helyet.

A március–júniusi időszakhoz képest most jóval kevesebb munkalehetőség érkezik az oldalra.

A nyári visszarendeződés és a piacon lévő sok munkavállaló miatt jelenleg kevesebb a nyitott pozíció, és a vállalatok is várakozó álláspontra helyezkedtek, több helyen leépítésekkel és létszámstoppal találkoztunk

– mutatott rá Barathi. Hozzátette, hogy a legtöbb állásajánlat ebben az időszakban a kereskedelemből érkezik, illetve jellemző még a logisztikai terület, a fizikai munka. A B Tervre regisztrálók száma egyébként folyamatosan csökken, a nyár során havonta átlagosan nagyjából ezer új álláskereső jelent meg az oldalon, amelynek márciusi indulásakor két hét alatt 17 ezren regisztráltak.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint is júliusban kezdett csökkenni a nyilvántartott álláskeresők száma, egy hónap alatt 10,5 ezerrel. Így 365,75 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

A tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva is jelentős a különbség: idén júliusban majdnem 118 ezerrel, mintegy 47,6 százalékkal volt magasabb az álláskeresők száma, mint egy éve. Júliusban 45,4 ezer álláskereső kérte a nyilvántartásba vételét, 16,2 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 31 százalékkal nőtt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában