bevételkiesés

2020.10.07. 09:41

Budapest turizmusa szenvedte meg leginkább a járványt

A koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek 2020 augusztusában 71 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 33 százalékkal csökkent.

Augusztusban a szálláshelyekre – nagyrészt szállodákba és kempingekbe – érkezett 204 ezer vendég 607 ezer vendégéjszakát töltött el, a szállodákban töltött éjszakák száma a negyedére esett vissza. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben és a panziókban 54−58 százalékos, a közösségi szálláshelyeken 84 százalékos volt a visszaesés, és Budapest szenvedte meg leginkább a folyamatokat: 85 százalékos csökkenést regisztráltak – írja a Magyar Nemzet.

A belföldi vendégek száma 1,4, a vendégéjszakáké 2,1 százalékkal csökkent: a vendégszám 916 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké két és fél millió volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziók után a szállodákban és a kempingekben is megfordult az előző hónapok trendje: több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjában.

Tízből hat éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a növekedés mértéke 2,8 százalékos volt. A panziókban 13, a kempingekben 15 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év augusztusi forgalom fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt.

2020. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

 • A kereskedelmi szálláshelyek 51 százalékkal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak.
 • A külföldi vendégek 69, a belföldiek 35 százalékkal kevesebb (3,3, illetve 7,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
 • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal csökkent és 183 milliárd forintot tett ki.
 • 2020 augusztusának részében vagy egészében 2784 kereskedelmi szálláshely, köztük 892 szálloda és 1057 panzió volt nyitva.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában