rekord is megdőlt

2020.11.28. 15:31

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

A nehézségeket az extrém időjárás mellett a koronavírus okozta fennakadások is súlyosbították.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aleksandr Rybalko

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, a 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság pénteki ülését követően a szaktárca közleménye szerint.

Az idei év újra komoly kihívásokkal állította szembe a hazai szántóföldi növények termelőit. Az extrém időjárási feltételek közül idén a több hónapig tartó tavaszi aszály és a nyári heves esőzések emelhetők ki. A nehézségeket az időjárás mellett a koronavírus okozta fennakadások is súlyosbították – sorolta az államtitkár, megjegyezve, hogy az említett kihívások ellenére a szántóföldi növénytermesztés idei eredményei kifejezetten kedvezőek, az idei kukoricahozammal egy történelmi „rekordunk” is megdőlt.

Feldman Zsolt az augusztus első felében sikeresen lezárult nyári aratási munkákkal kapcsolatban elmondta: a legnagyobb területen termesztett nyári aratású szántóföldi növényünk az őszi búza, amelynek országos termésátlaga hektáronként 5,37 tonna lett, az összes termés pedig 5 millió tonna. Az idei termésátlag majdnem rekordot jelent, csak egy alkalommal fordult elő az ideinél jobb adat. Az össztermés mennyisége ugyanakkor a terület csökkenése miatt átlagosnak minősíthető. Az őszi árpa országos termésátlaga hektáronként 5,65 tonna lett. Ez a búzához hasonlóan majdnem történelmi rekord, csak egy évben volt ennél jobb az eredmény. Az árpatermés 1,32 millió tonnát tesz ki.

A nyári kalászosokat végül a vártnál jóval kevésbé viselte meg a tavaszi aszályos időjárás, ez a rendkívül kedvező termésátlagon is meglátszik – fogalmazott az államtitkár. Az őszi káposztarepce hektáronként 2,52 tonnás termésátlaga és 785 ezer tonnás össztermése viszont csökkenést mutat a korábbi időszakokhoz képest. A tavaszi aszályos időjárás a repcét viselte meg a legjobban. A kisebb területen termesztett nyári aratású növények eredményei az átlagosnál jobbnak minősíthetők – emelte ki.

Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy az őszi betakarítási munkák szintén a befejezésükhöz közelednek. A legnagyobb területen termesztett kukorica betakarítása november 25-én országosan 96 százalékon állt. Országosan a kukorica termésátlaga hektáronként 8,656 tonna, amely történelmi rekordot jelent. A jelzett országos termésátlag a tavalyi értéket 7,4 százalékkal, az elmúlt öt év átlagát pedig 14,5 százalékkal meghaladja.

Az adataik alapján az idei kukorica össztermés várhatóan 8,3 millió tonna körül alakulhat, amely az átlagosnál nagyobb mennyiségnek számít. A napraforgó betakarítása befejeződött, 613 ezer hektárról hektáronként 2,84 tonnás hozammal 1,74 millió tonna termett. A szója betakarításával szintén végeztek, 59 ezer hektárról hektáronként 2,72 tonnás hozammal 161 ezer tonna termett.

A gabonák nemzetközi piacokon megfigyelhető áremelkedését követve a belpiacon is emelkedtek az árak idén szeptembertől. A hazai áremelkedést a forint gyengülése erősítette. A hazai termésű gabonák exportja az ősszel szokásos ütemben zajlik, az ország gabonamérlege stabil és minden gabonából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a 2020-2021-es szezonban. A jelenlegi piaci viszonyokat alapul véve közel 6 millió tonna gabonát exportálhatnak, amelyből a búza 2 millió tonna, a kukorica pedig 3,5 millió tonna körüli – tájékoztatott Feldman Zsolt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában