Pénzügyminisztérium

2020.12.09. 17:25

Novemberben 694 milliárd forintra nőtt az államháztartás központi alrendszerének hiánya

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki.

Novemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel – közölte szerdán kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium. Az év első tizenegy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt.

A PM a közleményében bejelentette azt is, hogy a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedésekre tekintettel.

A központi alrendszer idei évre tervezett pénzforgalmi hiánya a GDP-arányában 8-9 százalékra várható.

Január-novemberben a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 572,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 53,0 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki.

A minisztérium közleménye hangsúlyozza, hogy a járvány második hullámának idején a kormány legfontosabb célja az életek védelme, a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. Az ehhez szükséges intézkedések forrásai biztosítottak.

Novemberben 22,1 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így a tizenegy havi uniós bevétel összesen 1019,4 milliárd forintot tett ki, ugyanakkor az uniós kiadások meghaladták az 1804,5 milliárd forintot.

A múlt hónap végéig 599,4 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, tájékoztatott a PM és a fontosabb kiadási tételek között kiemelte egyebek mellett a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra fordított 179,6 milliárd forintot, és a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból felhasznált 202,0 milliárd forintot.

A kiemelt közúti projektekre 200,2 milliárd forintot a közúthálózat fenntartására és működtetésére 84,7 milliárd forintot, a Falusi Útalapból 82,0 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés. A Magyar Falu Program alprogramjainak támogatására 61,8 milliárd forint, a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból 58,3 milliárd forintot fordítottak.

Novemberben fizették ki a nyugellátások és egyes más ellátások 1,2 százalékos kiegészítését, amelyre közel 47 milliárd forint állt rendelkezésre – írta a PM.

Az államháztartás tizenegyhavi részletes adatait jövő pénteken, december 18-án közli a Pénzügyminisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában