február 12-én

2021.02.26. 16:45

Az idei leghidegebb napon több mint 62 millió köbméter gáz fogyott az országban

Az idei tél eddigi leghidegebb napján, február 12-én több mint 62 768 ezer köbméter földgázt fogyasztott az ország, csaknem 20 millió köbméterrel többet, mint az előző évek ugyanezen napjának átlagos fogyasztása – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.

Hangsúlyozzák, a hivatal egész évben folyamatosan felügyeli a földgázellátás biztonságát. A lakosság és az ipari fogyasztók gázellátása a február közepén tapasztalható hideg idő alatt is folyamatos volt, az ellátásbiztonságot veszélyeztető körülmény nem volt.

Az elfogyasztott földgázmennyiség követi a hőmérséklet változását. Idén január 18-án és február 12-13-án volt kiugróan magas a fogyasztás, ezeken a napokon mínusz 4, mínusz 7, illetve mínusz 5 Celsius-fok volt a napi átlagos középhőmérséklet

- írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint a hideg idő miatt kiugró napi fogyasztás ellenére az idei téli gázfogyasztás mennyisége összességében hasonló az előző évi adatokhoz.

Ismertetik, hogy a hazai földgázellátás több forrásra támaszkodik: az import, a földgáztárolókban elhelyezett készletek és a hazai termelés folyamatosan ellátást biztosít.

A február 23-i adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 3,67 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 58 százalékos – tájékoztatott az energiahivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában