százezer tonna fehér cukor készült

2021.02.02. 13:02

Közepes hozammal zárult a cukorrépaszezon

Közepes termést hozott tavaly a cukorrépa, a tavaszi hideg, az aszály és az intenzív csapadék is ártott a növénynek, ráadásul egyes térségekben a rengeteg esőben alacsonyabb lett a répa cukortartalma.

Kaposvár, 2011. szeptember 19. Cukorrépát szállít egy futószalag a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának udvarán. Az osztrák Agrana csoport többségi tulajdonában lévõ cukoripari vállalat üzemében idén 105 ezer tonna cukrot állítanak elõ, 900 ezer tonna cukorrépából. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Kelemen István, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkára – a Világgazdaságnak elmondta, hogy az átlagtermés (16 százalékos cukortartalommal) hektáronként 55,83 tonna volt, ami közepesnek mondható.

A termőterület az utóbbi években csökkent, elsősorban a cukor alacsony világpiaci ára miatt

– jelezte a főtitkár.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában véget ért a cukorfeldolgozási kampány. A gyárba 11 690 hektár termését szállították be a szerződéses termelők. Az ország egyetlen cukorgyárában – 16 százalékos cukortartalmú répára átszámítva – 652 685 tonnát dolgoztak fel. A mostani kampány során mintegy százezer tonna fehér cukor készült.

Az utóbbi években horvátországi gyárakba is szállítanak cukorrépát a termelők, elsősorban a jobb fizetési feltételek miatt. A CTOSZ adatai szerint az eszéki gyár 1550 hektárról vásárolt magyarországi nyersanyagot a tavalyi termésből. Egy évvel korábban az eszéki és a verőcei gyárba összesen 1217 hektárról szállítottak magyar termelők. A horvátországi fuvar jobban megérte: az eszéki gyár tonnánként 32 eurót fizetett a cukorrépáért, míg a kaposvári 26,27 eurót.

Borítókép: Cukorrépát szállít egy futószalag a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárának udvarán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában