Újraindítás

2021.04.27. 10:15

15 ezerrel csökkent az álláskeresők száma egy hónap alatt

Április végére 15 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint a tavaly júniusi mélyponthoz viszonyítva közel 90 ezerrel kevesebben vannak munka nélkül – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a minisztérium keddi közleménye szerint.

Elmondta: a foglalkoztatási adatok javulása főként a gazdaságvédelmi intézkedéseknek, a bértámogatási programoknak és az adókedvezményeknek köszönhető, a gazdaság fokozatos újraindítása további élénkülést hozhat a munkaerőpiacon.

„Jól mutatja a magyar válságkezelés sikerességét, hogy a legfrissebb adatok szerint egy hónap alatt több mint 60 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az oltottság előrehaladásának köszönhetően a munkaerőpiac folytatódó élénkülésére számítunk. A vendéglátóhelyek, szálláshelyek és szolgáltatások fokozatos újraindulásával már a közeljövőben érezhetően többen dolgozhatnak Magyarországon”

– mondta Bodó Sándor.

Magyarország az elmúlt évtizedben nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan teljesített a foglalkoztatási mutatók javításában. A munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítése érdekében megtett sikeres erőfeszítéseknek köszönhetően 2020-ra már 4,5 milliónál többen dolgoztak hazánkban. A tavalyi visszaesés ellenére, a foglalkoztatás bővülésével a munkavállalók száma ismét meghaladja ezt az értéket, miközben a munkanélküliek aránya a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.

A kormány egyik legfontosabb feladata a járványügyi készültségben is a munkahelyek megőrzése, újak létesítése.

Az ágazati bértámogatás mostanáig összesen 72,5 milliárd forinttal segítette a koronavírus hatásainak leginkább kitett vállalkozásokat a talpon maradásban és 171 ezer magyar ember munkahelyének megvédésében – hangsúlyozta az ITM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában