hitelpiac

2021.05.05. 17:00

Több mint 2200 milliárd forintot igényeltek az Nhp Hajrában

A Növekedési hitelprogram Hajrá (Nhp Hajrá) tavaly áprilisi kezdete óta több mint 34 ezer vállalkozás, csaknem 2200 milliárd értékben kötött hitel- és lízingszerződést a program keretében a múlt hónap végéig – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB)

A megkötött szerződések jelenlegi összegét a jegybank megközelítőleg 2400 milliárd forintra becsüli. A források harmada új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 11 százaléka korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet.

A hitelek háromnegyede a kereskedelembe, az ingatlanügyletekbe, a feldolgozóiparba, az építőiparba, és a mezőgazdaságba érkezett – írták.

A kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

A közlemény szerint a 2013-ban indított Nhp mostanáig 70 ezer vállalkozásnak 5600 milliárd forint forrást biztosított. Az elmúlt években körülbelül 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez, és fontos szerepet játszott abban, hogy a 2008-as válság után növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés.

Az Nhp Hajrá keretösszegét az előző hónapban 3 ezermilliárd forintra emelték, és nőtt a felvehető hitelösszeg is

– tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában