Ország-világ

2021.10.25. 12:52

Magyar gyártmányú kisrepülőgépek csökkenthetik a környezeti lábnyomot

Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti terheléssel gyártható és üzemeltethető légi járműveket készítő magyar vállalkozást mutatott be Kék bolygó című podcast műsorának hétfőn közzétett epizódjában.

elkészült a Magnus repülőgépgyár első üzemcsarnoka

Forrás: Új Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Az államfő vendége Tarány Gábor, a Magnus Aircraft Zrt. elnöke volt, aki elmondta, társaságuk

több mint 8 ezer négyzetméteren gyárt nagyon könnyű, kompozit anyagból készült repülőgépeket,

amelyek fenntartása ötödébe kerül a hasonló méretű repülőknek.

Kiemelte: jelentős környezetiszennyezés-csökkentés érhető el azzal, hogy gépeik fogyasztása kevesebb mint a felét teszi ki a Cessna márkájú gépekének. Emellett a Magnus repülőgépeknek a gyártásnál is jelentősen kisebb a környezeti lábnyoma, hiszen a kompozit előállítása kevesebb energiát igényel és azt is majdnem teljesen megújuló forrásokból nyerik.

Tarány Gábor megjegyezte: a jövőben a gyártásnál áttérnek a vízbázisú festékek alkalmazására, hogy kevesebb káros anyag keletkezzen munkájuk során, továbbá egy biológiai szennyvíztisztítót is beüzemelnek. A társaság vezetője elmondta, hogy

repülőgépük egyik fontos tulajdonsága a kiemelkedő aerobatikus képesség,

amelynek köszönhetően jól használható valamennyi hivatásospilóta-képzésben.

A Magnus kisrepülőgépek emellett hatékonyan és gazdaságosan üzemeltethetők országhatárok, valamint nemzeti parkok védelmére, továbbá környezeti katasztrófák utáni kárfelméréseknél is. Tarány Gábor szólt arról is, hogy

az elektromos meghajtású repülőgépekben is látnak fantáziát,

ezt bizonyítja, hogy a Siemens vállalattal közösen készített kisrepülőjük kategóriájában világcsúcsnak számító 40 percet képes repülni.

A tíz éve alapított vállalkozás vezetője elmondta, hogy jelenleg 81 munkavállalót foglalkoztatnak, de a tervezett kapacitásbővítéssel 115-re szeretnék növelni a létszámot. Cégük készített már versenykajakokat a magyar válogatottnak, továbbá elektromos minijacht gyártását is tervezik.

Áder János a Kék bolygó podcast adásban elmondta, hogy az érdeklődők november végén, december elején a fenntarthatósági expón találkozhatnak a Hungexpón a Magnus munkatársaival és megismerhetik a cég termékét.

Borítókép: A Magnus repülőgépgyár Pécs-Pogány repülőtéren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában