Kiugró emelkedés

2021.12.06. 07:21

Túl az ezermilliárdon a lakáshitelpiac

Több mint 1080 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek az év első tíz hónapjában a háztartások, ami kiugró, 40,1 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest – írta a Világgazdaság hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy 2021 első tíz hónapjában meghaladta a 108 milliárd forintot az új lakáshitel-szerződések átlagos havi összege, amihez a devizahiteles korszak csúcspontja óta még csak hasonlóra sem akadt példa – teszi hozzá a lap.

A lakáshitelek állománya október végére új történelmi csúcsra, 4517,7 milliárd forintra nőtt, ez éves bázison 15 százalékos bővülés.

A lap megjegyzi, hogy az állomány idei növekedésében szerepe lehetett a hiteltörlesztési moratóriumnak is.

Az MNB adatai szerint a hazai háztartások túlnyomó részben változatlanul használt ingatlan vásárlásához vesznek fel lakáshitelt, az év első tíz hónapjában 70,5 százalék volt az ilyen kölcsönök aránya. A felújítási céllal felvett kölcsönök aránya látványosan nőtt az utóbbi időszakban, amiben jelentős a szerepe az idén elindult Otthonfelújítási programhoz kapcsolódó támogatott konstrukciónak is. Az év első tíz hónapjában 88,7 milliárd forintnyi újonnan folyósított lakáshitelt fordítottak deklaráltan felújítási, korszerűsítési célra, ami a teljes volumen 8,2 százaléka, szemben a megelőző évekre jellemző 3 százalék körüli aránnyal – írta a Világgazdaság.

Címkék#lakáshitel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában