A világon egyedülálló kurzus

2021.12.07. 13:11

Újra lehet jelentkezni a Drónirányító és drónadatelemző továbbképzésre

A hallgatók nemcsak a biztonságos drónüzemeltetést, hanem a drón által szerzett adatok elemzését is megtanulják.

Január végéig lehet újra jelentkezni a világon egyedülálló Drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre – mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

[eadvert]

Kiemelte: a képzésnek az innovációs tárca és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével létrehozott Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja ad helyet.

A kurzus egyedisége abból adódik, hogy a hallgatók nemcsak a biztonságos drónüzemeltetést, hanem a drón által szerzett adatok elemzését, kiértékelését is megtanulják – jegyezte meg.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a győri egyetemmel 2019 óta működnek együtt, céljuk a haladó technológiák megoldásainak a hasznosítása a gyakorlatban különböző ágazatokban.

A drónfelvételek elemzése szoftverek révén a mezőgazdaságban a pontos hozamtérképek kialakításában, a művelési területek fertőzöttségének megállapításában, a vízgazdálkodásban a fertőzés helye, eredője és kiterjedtsége azonosításában, az építőiparban három dimenziós ingatlanmodellek, hőtérképek létrehozásában, a távközlésben és az energetikában az infrastruktúra állapotának felmérésében segíthet.

A képzés első alkalommal az idén februárban indult, a tervezett létszámhoz képest túljelentkezéssel, és hamarosan véget ér – tájékoztatott Solymár Károly Balázs. Jelentkezni a következő kurzusra a Széchenyi István Egyetem felnőttképzési felületén lehet.

Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy céljuk valós ipari problémákra megoldásokat találni, együttműködve az ipari partnerekkel és a kormányzattal.

Az egyetemi modellváltás eredményeképpen egy „új lába” az intézményüknek, hogy kutatásaik eredményeit a piacon kívánják hasznosítani, a tudást használható értékké alakítják – húzta alá.

Drotár István, a Digitális Fejlesztési Központ vezetője arról beszélt, hogy képzéseik az infokommunikációs szektor hatalmas „humánerőforrás kapacitási ínségén” enyhítenek.

A két évvel ezelőtt létrehozott intézmény vezetője tájékoztatott arról, hogy a drónlaborhoz kapcsolódva a jövőben egy agrárdigitalizációs szakmérnök képzés indítását tervezik.

Borítókép: A Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja 2021. december 7-én. Január végéig lehet újra jelentkezni a világon egyedülálló drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre. A képzésnek az innovációs tárca és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével létrehozott Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja ad helyet.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában