Pénzügyek

2022.02.17. 06:33

Ezermilliárd forint maradhat idén a családoknál adókedvezményekből

Az idén összességében csaknem ezermilliárd forint maradhat a családoknál adókedvezményekből. A családi adókedvezmény összegével például a gyermekes szülők "fizetése is több lehet", mégis sokan felejtik el időben igénybe venni azt - tájékoztatott Tállai András.

A Pénzügyminisztérium azt szeretné elérni, hogy minden érintett fizetése már az év elején több legyen a neki járó adókedvezmény összegével - hangsúlyozta a parlamenti ügyekért felelős államtitkár.     

   

Hozzátette, hogy a korábbi évek tapasztalatai szerint sokan feledkeznek meg a kedvezményről. Míg például 2020 januárjában csak 38 ezren vették igénybe a négy- vagy többgyermekes anyáknak járó adókedvezményt, addig decemberben már 44 ezren. A családi adókedvezménynél jobb az arány: 2020 januárjában 664 ezren, júniusban 687 ezren vették igénybe a kedvezményt - közölte.

   

Természetesen azoknak a szülőknek, akik a januári bérszámfejtési határidőt lekésték, nem vész el a családi kedvezményük. Az érintettek a gyermekekre tekintettel járó összeget legkorábban jövőre az szja-bevallásukban kérhetik vissza 

- mondta Tállai András.

   

Az igénybevételről nyilatkozni a legegyszerűbb az adóhivatal online nyomtatványkitöltő alkalmazásával (ONYA), ahol a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges legtöbb adat már szerepel is, de az érintettek megtehetik ezt a munkáltatójuknál is - tette hozzá.

   

Tállai András kitért arra is, hogy a kormány családtámogató politikáját még a koronavírus-válság sem tudta felülírni. Amellett, hogy a korábban bevezetett intézkedések tovább élnek, a kormány számos, családokat segítő intézkedést vezetett be, így például a gyermekeseknek járó otthonteremtési kedvezmények, a hitelmoratórium, illetve a nemzetközi adózás történetében egyedülálló szja-visszatérítés - ismertette.

   

Az államtitkár felidézte, hogy a családi adókedvezmény új szabályrendszerét rögtön a 2010-es kormányváltás után fogadta el a törvényhozás. Az eredményeket pedig leginkább a statisztika igazolja, amely szerint míg 2010-ben csupán 12 milliárd forintnyi adókedvezményben részesültek a szülők, addig az idén a családoknál hagyott összeg eléri az ezermilliárd forintot - húzta alá Tállai András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában