Pénzügy

2022.03.08. 14:03

A szankciós hírek megszédítették a forintot, de végül magára talált a magyar fizetőeszköz

A hétfői heves piaci mozgásokat a szankciók energiaszektorra történő kiterjesztésének híre okozta, a brit kormányfő és a német kancellár kiállása is kellett ahhoz, hogy visszatérjen a nyugalom a tőzsdéken.

Minden jel szerint spekulációs támadás áldozata lett hétfőn a forint. A magyar fizetőeszköz hatalmas eséssel kezdte a hetet, már kora reggel egészen 400 forintig gyengült az euróval szemben, ezzel történelmi mélypontra zuhant. A pánikhangulat nem csak Magyarországon, hanem egész régióban végigsöpört, sőt, az európai devizákat sem kímélte – írja a Világgazdaság.

 

Az események közvetlen előzménye, hogy Antony Blinken, amerikai külügyminiszter a hétvégén összehangolt nyugati embargót helyezett kilátásba az orosz olajimportra, amire azonnal kilőttek az energia árak. Szankciók energiaszektorra történő kiterjesztésének lebegtetése pedig azonnal heves piaci mozgásokat váltott ki, különösen azokban az országokban, amelyek erősen kitettek az orosz energiaimportnak, így köztük Magyarországot is megviselték a hírek.

Kedden viszont már nyoma sem volt a hét eleji idegeskedésnek.

Nem véletlen, a német kancellár és az brit kormányfő már tegnap egyértelművé tette, hogy nem tervezik az olajembargó bevezetését Oroszország ellen. Olaf Scholz nyilatkozata pedig különösen hangzott az elmúlt két hét tükrében, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy a háborús konfliktus ellenére folytatják az üzleti együttműködést az energetika területén Oroszországgal, egyúttal elismerte, hogy

alapvető fontosságúak az olaj- és gázszállítmányok és rövid távon esély sincs arra, hogy az EU alternatívát találjon az orosz függőségre.

A magyar kormány részéről Varga Mihály pénzügyminiszter szólalt meg, aki hangsúlyozta, hogy a forint a brüsszeli szankciók áldozata lett. A tárcavezető a Facebook-bejegyzésében annak tudta be a hektikus árfolyammozgásokat, hogy egyesek lebegtetik a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra. Erre mindenesetre kicsi az esély, Varga Mihály ugyanis leszögezte, hogy ilyen döntést a magyar kormány semmilyen nemzetközi fórumon nem fog támogatni.

A miniszter határozott kiállása azt mutatja, hogy a kabinet eltökélt minden olyan intézkedéssel szemben, amely Magyarország energiabiztonságát veszélyeztetné.

Azt pedig már Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója jegyezte meg egy háttérbeszélgetésen, hogy nincsen fundamentális alapja a forint gyengülésének, amit bizonyít, hogy a külföldiek kezében lévő kötvényállomány sem csökkent. Szintén beszédes, hogy Magyarország CDS felára 85 ponton állt hétfőn, tehát a magyar államadósság finanszírozásában nem látnak veszélyt a befektetők. Emlékezetes, 2012-es euróválság idején ez a mutató a 700 pontot is meghaladta.

A magyar fizetőeszköz jelentősen erősödött a politikusok megszólalása után, kedden már 386 forintot kértek egy euróért.

Pénzhegyen ülnek a csehek a viharban, és még ez se segít

 

Régiós összehasonlításban gigantikus méretű a cseh devizatartalék, és ez számít, ha piaci intervencióval kell segíteni a helyi fizetőeszközöket (mint most), de nagy piaci felfordulás idején még ez se feltétlenül segít (mint most).

 

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában