Kormányzati támogatások

2022.03.11. 12:15

Palkovics: a hozzáadott érték 40 százalékát a kkv-k adják

A gazdaságban megtermelt hozzáadott érték 40 százalékát a kis- és középvállalkozások (kkv-k) adják - mondta az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetemen (DE), ahol az ország első kkv ipari parkjába települő első 13 vállalkozásnak adott át együttműködési dokumentumot.

Palkovics László jelezte: a debreceni déli ipari övezetben létesülő kkv-park infrastruktúrájának kialakítását a kormány mintegy tízmilliárd forinttal támogatja.   

A tárcavezető arról is beszélt, hogy 

javul a hazai kis- és középvállalkozások termelékenysége: a növekedés 3,5 százalékos volt, ami több mint az európai uniós átlag.  

Igaz, a bázis is alacsony volt - fűzte hozzá a miniszter megjegyezve, hogy a vírus okozta válságban a teljes támogatási forrás kétharmadát a magyar kkv-k kapták, amiből termelő beruházásokat valósítottak meg, eszközöket, gépeket vásároltak.   

Hozzátette: 

a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop Plusz) jelentős része is a kkv-kra vonatkozik, a szektor hatékonyságának és termelésének növelése érdekében.  

A debreceni déli ipari övezetbe települt multinacionális cégek szomszédságában kialakított kkv ipari parkot - ami lehetővé teszi a két szektor szorosabb együttműködését - országosan is példaértékűnek tartja Palkovics László, s reményét fejezte ki, hogy a jó példát máshol is alkalmazzák.   

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Debrecen 1. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje a magyar gazdaság elemi érdekének nevezte, hogy a kkv-szektor növekedjen.   

A debreceni kkv ipari parkot országos újdonságnak nevezte, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a támogatási forma is hozzájárul a hazai kkv-k verseny-, akár exportképességének javításához.   

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hozzátette: a kkv-mintaprogramban 14 hektáros kkv-parkot alakítanak ki, ahol az alapinfrastruktúra megépítésével biztosítják számukra a biztonságos működés feltételeit.   

Az elmúlt hét évben tízszeresére, 150 hektárról 1500 hektárra növelték az ipari parkok területét Debrecenben - fűzte hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában