Pályázat

2022.06.28. 16:00

TIM: Magyarországon nagyon fontos a gépipar

Magyarországon nagyon fontos a gépipar, hiszen gyakorlatilag minden egyes további ágazatnak az alapját azok a berendezések képezik, amelyeket a gépipari vállalatok gyártanak - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) helyettes államtitkára a II. Magyar Ipari Célgép Nagydíj díjátadóján kedden Budapesten.

Nagy Ádám, az iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár közölte, a pályázatok elbírálása, a díjak odaítélése jelentős fejtörést okozott a zsűrinek. Mindezt a helyettes államtitkár úgy értékelte, hogy van egy nagyon erős tudásbázis, ami Magyarországot tovább viheti azon az úton, amelyet az ország ipari fejlődésével összefüggésben megfigyelhettek a 2010-es években és most a 2020-as évek elején.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is rendkívül sok kihívással kell szembe nézni.

Először a koronavírus-járványt emelte ki, amely felhívta a figyelmet az önellátás fontosságára. "Tavaly kezdett begyűrűzni az energia- és a nyersanyagárak drasztikus emelkedése, ezekkel szoros kapcsolatban az élelmiszerárak és az infláció növekedése. 2021. második felében az ország olyan gazdasági környezetbe került, amelyet csak az igen stabil alapokon nyugvó gazdaságok tudnak gond nélkül venni" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Idén pedig a szomszédos országban, Ukrajnában háború tört ki. Ez azon túl, hogy befolyásolja az emberek életét, a gazdaságra is nagy hatással van. Példaként említette, hogy ellátási, szállítási láncok szakadtak meg, a kőolaj- és földgázellátás instabillá vált.

Kiemelte, ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy az ezeket megelőző években a magyar gazdaság egy olyan stabil alapra, felívelő pályára került, amelyet már a nemzetközi fórumok is elismertek.

A rendezvényen elhangzott, hogy a versenyre, amelyet januárban írtak ki, 61 pályamű érkezett.

A Chemplex Kft. - amelynek a tulajdonosa Sipos Sándor, az ipari célgép verseny ötletgazdája - kedden közölte az MTI-vel: a nagydíj célja, hogy a magyarországi termelő és szolgáltató vállalatok megismerjék a hazai gépgyártás kiváló, egyedi felhasználási célra készülő gépeit. Az esemény társszervezője a Gépipari Tudományos Egyesület volt.

A közlemény szerint a tavaly rendezett első verseny kiemelkedő sikerei után idén is az egészen egyszerű géptől a korszerű technológiákon át az Ipar 4.0 szempontjainak megfelelő célgépekkel várták a nevezéseket, amelyek közül a szakmai zsűri értékelése alapján hat kategóriában hirdettek győztest.

Kiemelték, az év célgépe elismerést a TOMETH Fémtechnika Kft., a simpLogic Mérnök Iroda Kft., a Tribologic Kft., a Metrisoft Mérleggyártó Kft., a Kentech Kft., a HD Composite Zrt., valamint a RIGO Kft. vehette át. Az év célgéptervezőjének 2022-ben Szakállas Tibort választották. A közönségszavazást pedig Somhegyi Béla és Somhegyi Krisztián nyerte járműköteg fordító célgépével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában