Energia-veszélyhelyzet

2022.09.21. 07:30

Indul a nagy energiafelhasználású kis- és középvállalkozásokat támogató program

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Főként nyílászárókat készítenek egy sükösdi faipari üzemben, és ahogy más vállalkozásoknál, itt is jelentősen megugrottak az áramköltségek. Még úgy is, hogy a gépek többsége energiatakarékos. A kis cégnél most úgy tervezik, hogy napelemeket telepítenek az épületekre, hogy növeljék az energiahatékonyságot.

„Talán köztudott, hogy a faipari gépek naponta 70, 80, akár 90 kilowattot is elfogyasztanak. Nálunk is van öt gép üzemben, ki lehet számolni, hogy mekkora költséggel jár. Egy ilyen napelemes rendszer telepítését követően abban bízunk, hogy a költségeink 60-70 százalékát is megspórolhatjuk” – mondta Pék Róbert Péter, a Fa-Róbert Kft. ügyvezetője.

Az ilyen fejlesztéseket a kormány is támogatja, hiszen így versenyképesek maradnak a vállalkozások és a munkahelyeket sem fenyegeti veszély.

Jelentős támogatást tudunk adni azzal, hogy nem kell az áram és a gáz piaci árát kifizetni. A változó áram- és gázártól függően 150–180 ezer forintos támogatást adunk havonta a családoknak – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter megismételte, hogy ha

Brüsszel visszavonná a szankciókat, akkor már másnap a felére csökkenne a gáz és az olaj ára.

Arra, hogy az uniós szankciók elhibázottak, mi sem utal jobban, mint hogy az unió gazdasága mélypontra került, az orosz költségvetésben viszont még mindig 137 milliárdnyi rubeltöbblet van – mondta a Kossuth rádióban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Azok a politikusok, akik Brüsszelben vagy Nyugat-Európában a szankciós politikát támogatják, sajnos, hogy azt kell mondjam, nem az európai érdekeket nézik, sokkal inkább más szempontjaik vannak

– hangsúlyozta.

Szakértők szerint az Amerikai Egyesült Államok is óriási nyomást helyez a brüsszeli politikusokra: a céljuk, hogy tartsanak ki az Oroszország elleni szankciók mellett, még akkor is, ha az energiaembargó válságba taszítja az európai gazdaságot.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában