Megbecsülés

2022.11.11. 07:51

Pénteken utalják a megemelt nyugdíjakat, a nyugdíj-kiegészítést és a nyugdíjprémiumot

Januárban újabb korrekció várható, erről decemberben döntenek.

Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

November 11-én (pénteken) utalják a megemelt nyugdíjakat, a nyugdíj-kiegészítést és a nyugdíjprémiumot, ezzel átlagosan több mint 260 ezer forintot kaphat egy nyugdíjas novemberben – írja a Magyar Nemzet. Akiknek nincs bankszámlájuk, azok a postai kézbesítési naptár szerint kapják kézhez ezeket az ellátásokat. A juttatások nem csak a nyugdíjasoknak (öregségi, özvegyi nyugdíjasok, árvaellátásban részesülők), hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is járnak, azaz plusz pénzt kapnak például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban részesülők is.

A kormány – az infláció mértékével megegyezően – idén összesen 14 százalékkal emelte a nyugdíjakat – hívta fel a figyelmet a lapnak nyilatkozva Farkas András nyugdíjszakértő. Kiemelte: a januári öt és a júliusi 3,9 százalékos kiegészítés után, az infláció emelkedésére tekintettel további 4,5 százalékos korrekciós emelésére kerül sor, amelyet az arra jogosultak januárig visszamenőleg kapnak meg. További támogatást jelent – folytatta –, hogy a kormány döntése alapján a novemberi nyugdíj és nyugdíj-kiegészítés mellé nyugdíjprémiumot is kapnak, amit a gazdasági növekedéshez mérten kell meghatározni.

„A kormányzat úgy látja, hogy az idei gazdasági növekedés négyszázalékos lesz, ami 0,5 százalékkal haladja meg a nyugdíjtörvényben foglalt 3,5 százalékos küszöbértéket, tehát a nyugdíjprémium 0,5 százalékos lesz. Számítások szerint a nyugdíjprémium maximális értéke tízezer forint lesz, ami minden olyan nyugdíjasnak jár, akinek a novemberi ellátása legalább nyolcvanezer forint”

– magyarázta a szakértő. Farkas András szerint az átlagnyugdíjra vetítve mindez azt jelenti, hogy a novemberi juttatás 167 ezer forintról 174 ezer forintra emelkedik, ami a nyugdíj-kiegészítéssel és a nyugdíjprémiummal együtt 87 ezer forinttal egészül ki. Farkas András kitért a soron következő, januárban esedékes nyugdíjemelésre is, aminek a nyugdíjas-társadalom helyzetét illetően kulcsfontosságú szerepe van. Mint mondta, az már biztos, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a költségvetést felül kell vizsgálni, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentésében 13 százalék körüli inflációval számolt 2023-ra.

Ennek megfelelően a költségvetési törvényben foglalt 5,2 százalékos helyett 13 százalék körüli emelésre számíthatnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, ami jelentős segítség lehet az időseknek – mutatott rá.

A Magyarország kormánya Facebook-oldalon megjelenő tájékoztatás szerint az már biztos, hogy az idei, 14 százalékos növekedés után januártól tovább emelkednek a nyugdíjak. Az emelés mértékéről decemberben döntenek.

Véget ért a megszorítások korszaka

2010 előtt az Orbán-kormányokkal ellentétben a szocialista kormányok több juttatástól is megfosztották az időseket: a Gyurcsány-kormány 2008-ban nyolc, a Bajnai-kormány pedig 6,4 százalékkal csökkentette a nyugdíjak értékét. A nyugdíjakat érintő megszorításokkal 2009-ben száz-, míg 2010-ben több mint 280 milliárd forintot vett el az idősektől a balliberális kormány. Az összeg legnagyobb tétele a 13. havi nyugdíj megszüntetése volt, amely 2009–2010-ben összességében 160 milliárd forintos juttatást jelentett volna. A 13. havi nyugdíj megszüntetését a baloldal mostani árnyékkormányának több tagja is megszavazta. A polgári kormány azonban kiállt az idősek érdekeiért és véget vetett a megszorítások korszakának. Ennek megfelelően rendkívüli nyugdíjemelést hajtottak végre, ötödik alkalommal fizetik ki a nyugdíjprémiumot is, és visszaépítették a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is. Bár az eredeti tervek még arról szóltak, hogy 2024-ig épül vissza a teljes 13. havi nyugdíj, ám a felelős gazdaságpolitikának köszönhetően már idén megkapták a nyugdíjasok az első teljes 13. havi nyugdíjat. Mindezeken túl 2016 és 2019 között az Orbán-kormány több esetben is Erzsébet-, illetve rezsiutalványokat juttatott az időseknek. Közben a magyar családok és nyugdíjasok védelme érdekében a kormány újabb élelmiszerekre – a tojásra és az étkezési burgonyára – is kiterjesztette az árstopot, ezzel enyhítve a brüsszeli szankciók okozta infláció és élelmiszerár-emelkedés hatásait. Az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál pedig tíz százalékkal csökkenti az árat, és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában