Szilveszterre hangolódva

2022.12.30. 08:00

Magyarország a világ legnagyobb pezsgőgyártói között van

Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő. Nem meglepő, hogy főként az év végén, az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben.

Illusztráció

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

Évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója vagyunk – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.  

A közlemény szerint a Magyarországon előállított pezsgő 75-80 százaléka belföldi piacra kerül, negyede-ötöde pedig exportra. A magyar export legfontosabb célországai között van az idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország.

Az országba érkező import inkább csak a választékbővítést szolgálja, 10–20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években. A pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség.

Arra is kitértek, hogy a pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, mind az eladott mennyiséget, mind az értéket tekintve; a borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória. Szinte folyamatosan nő a pezsgőtermelés a 2000-es évek eleje óta, csak a 2008-as gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején torpant meg, de gyorsan újra növekedési pályára állt – tették hozzá.

Az elmúlt húsz évben a világ pezsgőtermelése 70 százalékkal nőtt, és már a bortermelés 8 százalékát adja. A pezsgőelőállítás 80 százaléka Európában történik, mennyiségét tekintve mintegy 16 millió hektoliter. 

A vezető gyártók: Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország – ez a négy ország adja a világ pezsgőtermelésének csaknem háromnegyedét.

A pezsgőfogyasztás a világon mindenütt az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként, így a termék iránt már egész évben stabil a kereslet. Ugyanakkor főként az év végén, az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben – olvasható a NAK közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában