támogatási konstrukció

2018.05.18. 17:05

A kamara ellenzi az uniós javaslatot az agrárforrások csökkentésére

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felszólítja a döntéshozókat, kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.

A NAK közleményben hangsúlyozta: az európai farmereket és szövetkezeteket képviselő Copa-Cogeca tagjaként mindent megtesz annak érdekében, hogy a KAP költségvetési kerete ne csökkenjen a 2021-től kezdődő időszakban, és minél kedvezőbb támogatási konstrukciót vezessenek be – számolt be róla az MTI.

Az agrárkamara felidézi, hogy az Európai Bizottság 2018. május elején hozta nyilvánosságra az Európai Unió 2020 utáni ciklusának költségvetés-tervezetét, eszerint csökkentenék a Közös Agrárpolitikára fordítható keretet.

A strukturális változásokat is figyelembe véve, kirajzolódik, hogy amennyiben a bizottsági javaslat a jelenlegi formájában valósul meg, akkor a 2021-2027-es KAP költségvetés nominális értéken mintegy 4 százalékos csökkenést szenvedne el, ez reál értéken jóval érezhetőbb visszaesést jelentene – írja közleményben a NAK.

A kamara szerint a bizottsági tervezetből az látható, hogy a területalapú támogatás összege előreláthatóan közel a mostani mértékű maradhat az új periódusban, ugyanakkor a KAP tervezett forráscsökkentése komolyabb mértékben érintheti a vidékfejlesztési forrásokat. Ugyanakkor a környezeti fenntarthatóság javításában, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is egyre nagyobb szerepet szánnak az agráriumban tevékenykedőknek – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában