fagykár

2017.07.24. 15:48

Kevés lesz az alma, öntözés nélkül nem megy

Kevesebb és rosszabb minőségű alma termett ebben az éveben a fagykárok következtében. Ennek ellenére nem lesz drágább a gyümölcs és a a vásárlók sem a gyengébb minőségű almát fogják keresni.

Átlagos termésre vagy annál is kevesebb almára számítanak a szakemberek. Európában is gyenge termésre számítanak, és a leszüretelt gyümölcs tetemes részét a sűrítménygyártók fogják felvásárolni, a maradék kerülhet majd csak az asztalokra. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy Magyarországon a legnagyobb területen termesztett gyümölcs. Amíg itthon almaültetvények nagy része extenzív és főleg légyártásra termelnek a gazdák Nyugat-Európában ez az arány fordított. Szerinte az alma magyarországi helyzete jól példázza, hogy öntözés nélkül a gyümölcstermesztésben nem lehet versenyképesen, jó minőségben termelni és megteremteni a termésbiztonságot. Ebben a helyzetben nem véletlen, hogy a tavaszi fagyok nem csupán mennyiségi, hanem minőségi romlást is okoztak.

Az Európai Unió almatermése átlagosan 12 millió tonna körül alakul. Ez öt évvel ezelőttig még csak 10 millió tonna volt, az éppen akkora mennyiségnek számított, hogy mellette piaci egyensúly alakulhatott ki. A lengyelek viszont az utóbbi négy-öt évben jelentősen felfejlesztették almatermelésüket, és a korábbi 2,5 millió tonnáról eljutottak a 4,5 millió tonnás termésig. Ez azonban az idén jóval kevesebb lesz, mert Lengyelországot súlyos fagykárok érték. Ugyanez történt Németországban, Ausztriában, a Benelux államokban, Szlovéniában és Horvátországban is, tehát a jelentősebb almatermelő országokban nagy terméskieséssel lehet számolni 2017-ben. A FruitVeB számításai szerint idén 8 és 9 millió tonna között várható az EU almatermése. A kiesés Lengyelországban mintegy 1,5 millió tonna körül valószínűsíthető. A terméscsökkenés mértéke ugyanakkor uniós szinten kisebb, mint azt nemrég még várni lehetett – mondta Apáti Ferenc.

A legalább 3 millió tonnás terméskiesés azt jelenti, hogy az alma esetében keresleti piac lesz. Ennek ellenére a FruitVeB alelnöke szerint extrém módon nem fognak elszabadulni sem a termelői, sem a fogyasztói árak. Apáti Ferenc úgy látja, a fogyasztói árak egyébként is viszonylag stabilak, függetlenül attól, hogy a termelői ár alacsony vagy magas. Az utóbbi évek tapasztalata legalábbis az, hogy a termésingadozás hatása általában a termelői és nem a fogyasztói árakban csapódik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában