Ország-világ

2021.06.09. 11:03

Matolcsy György: gyors kilábalás várható, a pénzügyi egyensúly is fontos

A jegybankelnök szerint régiónkban Magyarország biztosítja a legtöbb forrást a válságkezeléshez.

Budapest, 2021. június 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Világgazdaság konferenciáján, amelyet Magyarország újraindul címmel rendeztek meg hétfőn, beszédet mondott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A jegybankelnök kiemelte, hogy igen gyorsan zajlik a gazdaság újraindítása, és fontos, hogy helyreálljon a pénzügyi egyensúly is. Egyúttal a világgazdaság is helyreáll, egy nagy, összetett válságot így viszonylag gyorsan sikerül kiheverni – írja a Magyar Nemzet.

2008-ban más volt a helyzet: míg az Egyesült Államok 11 hónap alatt, Magyarország hat és fél év alatt, az eurózóna tíz év alatt állt helyre. Most gyorsan helyreállunk. Ennek több oka van: 2019-ben az EU öt leggyorsabban növekvő országa között voltunk, tavaly kisebb volt a visszaesés, mint a legtöbb európai országban, ma pedig úgy tűnik, hogy idén akár a leggyorsabban növekvők is lehetünk.

A harmadik negyedévben már elérhetjük a járvány előtti gazdasági szintet. A régióban Magyarország biztosítja a legtöbb forrást a kilábaláshoz, a válság összetett kezeléséhez. A források többségét a jegybank bővülő mérlege biztosította, az MNB május végéig 9300 milliárd forintot mozgósított. Matolcsy György azt is elmondta, hogy a ha a gazdasági teljesítmény ilyen gyorsan áll helyre, mint nálunk, az óhatatlanul inflációs hatású. Ez ellen a Magyar Nemzeti Banknak mandátumánál fogva fel kell lépnie, kezelnie kell, ezért kamatemelési ciklust fog indítani.

A költségvetési hiány jövőre a jelenlegi tervek szerint a harmadik legnagyobb lehet az EU-ban: ezt nem indokolja a magyar gazdaság teljesítménye, ezért lehet, hogy érdemes lesz ezt később felülvizsgálni.

Borítókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központban, 2021. június 9-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában