Ország-világ

2021.02.06. 08:26

Szolgáltatóház lesz a falusi kisboltokból

Ma nagyjából háromszáz hazai kistelepülésen nincs semmilyen alapvető bolt, ott ahhoz, hogy a lakosok a friss élelmiszert, napi terméket megvásárolhassák, a falujuktól távolabb kell menniük.

Valamennyi településen biztosítaná a kormány a napi fogyasztású élelmiszerek, mindennapos alapcikkek helyi beszerzését a Magyar falu programban nemrég meghirdetett, 45 milliárd forintos pályázat támogatásaiból – jelenleg mintegy háromszáz kistelepülésen nincs semmilyen bolt – számol be a Magyar Nemzet.

Az új és meglévő üzleteket szolgáltató központokká alakítanák át postával, patikával – vázolta a terveket a lapnak Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz–Coop Szövetség elnöke.

– Nagy örömmel vettük, hogy jelentős pénzkeretet különített el a kormány a kistelepülések lakosságmegtartó erejének növelésére, ezen belül arra, hogy támogassa az ott működő kiskereskedelmi egységek megújítását, hosszú távú működtetését. A vidéki kisboltok programjának előkészületeiben más szakmai szervezetekkel együtt három éve együttműködünk a kormányzattal, és most elérkezett az ideje annak, hogy meghirdessék a vidéki ellátási lánc megerősítéséről szóló, példátlanul nagy programot – közölte a Magyar Nemzettel Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

Zs. Szőke Zoltán azért kérdezték, mert Gulyás Gergely nemrég bejelentette:

a Magyar falu program egyedi pályázati rendszerében összesen 45 milliárd forint támogatást biztosítanak a kétezer lélekszám alatti települések kisboltjainak megújulására, hogy a közszolgáltatásokat mindenütt elérhetővé tegyék.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a több szolgáltatást nyújtó közösségi terek kialakítását támogatják.

– A nagy élelmiszeripari multicégek megjelenésével a kisboltok az elmúlt években bezárásra kényszerültek a legkisebb településeken. Ezért döntöttünk arról, hogy pluszforrást biztosítunk a működésükre – fogalmazott Gulyás Gergely.

Zs. Szőke Zoltán a lapnak felidézte: a hatéves bérmegállapodást követően több olyan kisvállalkozás került veszteséges helyzetbe, ahol nem tudták kitermelni a kötelező emeléseket az alacsony forgalom melletti kevés árrésből.

– Az árrés 70-80 százalékát kellett a bérekre, járulékokra költeniük, ami végül több helyütt boltbezárásokhoz[4] vezetett – vázolta az Áfeosz–Coop Szövetség elnöke.

Mint mondta, ma nagyjából háromszáz hazai kistelepülésen nincs semmilyen alapvető bolt, ahhoz, hogy a lakosok a friss fogyasztási cikkeket, élelmiszereket megvásárolhassák, a falujuktól távolabb kell menniük.

Ezzel együtt mintegy 2400 olyan település van, ahol kétezernél kevesebben élnek, innen pályázhatnak a meglévő kisboltok a támogatásra.

– Körülbelül másfél millió embert érinthetnek a 45 milliárdos keretből támogatott fejlesztések. Nagy lehetőség ez a vidéki boltosoknak: már sokan érdeklődtek, de mindenki várja a részletszabályokat; a rendelet egy-két héten belül megjelenhet – fűzte hozzá a kereskedelmi lánc elnöke.

Zs. Szőke Zoltán arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a pályázaton elnyerhető támogatásokból egyrészt az ellátatlan településeken új üzletek épülnének és újranyithatnak a korábban bezárt egységek. A kereskedők kérhetnek pénzt a jelenleg is működő boltok korszerűsítésére is, például jelentősebb energiahatékonysági beruházásokra, de a modernebb berendezés, a költségtakarékos működés megteremtése is a támogatandó célok között lehet.

A szakember kiemelte: az egyik legjelentősebb újítás az lesz, hogy az átalakított boltok a jövőben nem csupán önálló élelmiszer-kereskedelmi egységként kapcsolódnak be a falvak életébe.

A beruházásokkal olyan közösségi tereket, szolgáltató központokat alakítanak ki az épületekben, amelyek találkozási pontok lehetnek, és ahol más közszolgáltatások is elérhetők lesznek, például a posta vagy a gyógyszertár.

– A falu szolgáltató központjává válnának a megújuló, magyar kézben lévő üzletek, ahol megerősödnek a munkahelyek és újakat is létrehoznak. Arról nem beszélve, hogy sokkal könnyebbé válnak a legkisebb településeken élők mindennapjai.

Az a cél, hogy ne legyen Magyarországon olyan település, ahol a napi fogyasztási cikkeket nem tudják helyben beszerezni a lakosok

– húzta alá Zs. Szőke Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában