Krimi

2023.01.13. 12:43

Mindent tagad a budapesti rendőrgyilkosság gyanúsítottja

Nem tett vallomást.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Befejeződött a rendőrgyilkossággal gyanúsított férfi kihallgatása - közölte a Magyar Nemzettel az ügyben eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). 

Ez alapján a gyanúsított nem tett vallomást, tagadta a bűncselekmény elkövetését és panaszt tett a gyanúsítás ellen. 

Mint ismert, csütörtök este tíz óra után többen is bejelentést tettek a rendőrségen, hogy a főváros XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban egy lakó egy másikra próbálja rátörni az ajtót.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kialakított szigorú protokoll szerint több rendőri egység is elindult a helyszínre, az egyik a sértettel vette fel a kapcsolatot, míg a másik, egy három férfi rendőrből álló csoport a támadó férfi elszámoltatását, elfogását kezdte meg - közölte Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a pénteki sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

Fotós: Bors

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült. Ott az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte őt, majd elfogták.

A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, valamint a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, Baumann Péter, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban meghalt.

Rendőrgyilkosság -
Hősi halottá nyilvánítanák a megölt körzeti megbízottat, Baumann Pétert
Fotós: Máthé Zoltán / MTI

A pénteki sajtótájékoztatón Gál Kristóf közölte, hogy a belügyminiszter, a rendészeti államtitkár, valamint az országos és a budapesti rendőrfőkapitány is tájékozódtak a helyszínen, a kórházban látogatják meg a sérült rendőröket.

A szóvivő jelezte, hogy a parancsnoki kivizsgálások még folynak, de a rendelkezésre álló adatok szerint a rendőri intézkedés, benne a lőfegyverhasználat szakszerű, jogszerű és arányos volt.

A nem sokkal éjfél után elhunyt Baumann Péter kilenc és fél éve szerelt fel a XI. Kerületi Rendőrkapitányságnál. Pályáját járőrként kezdte, az elmúlt időben azonban már körzeti megbízottként dolgozott. A munkatársai és parancsnokai által egyaránt kedvelt Baumann Péter szakmaisága kimagasló volt, személyében egy tapasztalt és jó rendőrt veszítettek el - mondta Gál Kristóf.

Rendőrgyilkosság - Hősi halottá nyilvánítanák a megölt körzeti megbízottat
Gál Kristóf rendőrségi szóvivő és Fürcht Pál főügyész a sajtótájékoztatón
Fotós: Máthé Zoltán

A sajtótájékoztatón a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője hangsúlyozta, hogy nem terrorcselekmény történt.

Fürcht Pál főügyész közölte: a KNYF több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz, amely bűncselekmény két sértett esetében kísérleti szakban maradt.

Az ilyen esetekre kiemelt figyelmet fordít az ügyészség - mondta, hozzátéve: 

aki rendőr sérelmére ilyen súlyos bűncselekményt követ el, az fokozottan veszélyes a társadalomra.

A legfőbb ügyész döntése alapján a KNYF-en nyomozócsoport deríti fel az ügyet.

Fürcht Pál az ügyészség nevében az elhunyt családjának és a rendőrségnek is kifejezte a részvétét.

Az intézkedő rendőrök hősök voltak, Baumann Péter hősi halott - jelentette ki. Fürcht Pál, aki maga is nyomozott a helyszínen, kiemelte: a rendőrök akár civilek életét is megmenthették intézkedésükkel.

A főügyész a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel többet nem kívánt közölni.

Borítókép: Baumann Péter, a rendőrgyilkosság áldozata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!