Ahol a madár sem, csak az álmok járnak

2018.04.23. 18:44

Bejárta az Alföldet, majd verset írt élményeiről egy német költő

Rüdiger Kolbot igencsak megihlette a pusztaság.

Ahol a madár sem, csak az álmok járnak (Wo die Weite weder Füsse trägt, nur die Träume) címmel írt verseskötetet a magyar Alföldről Rüdiger Kolb; a német szerző és Szelényi Károly fotóival illusztrált, kétnyelvű könyvet hétfőn mutatták be a budapesti Jókai Anna Szalonban.

A globalizáció, a fogyasztói társadalom erős nyomása kétségbe vonja a lokalitás, a helyi identitás fontosságát. „Aki gépen száll fölébe”, annak ismeretlenek maradnak a helyi színek, ízek, Rüdiger Kolb azonban kerékpárral, hajóval, gyalogszerrel személyesen is bejárta az Alföldet – emlékeztetett a hétfői bemutatón a verseskönyv ajánlóját is jegyző Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere elárulta, hogy a szerzőhöz több évtizedes barátság fűzi.

A Magyar Képek és a Bücher Dörner kiadók gondozásában megjelent kötetet méltatva kiemelte, hogy Rudas Judit versfordításai nem csupán a szavakat, de a hangulatokat is kiválóan közvetítik.

Ez a könyv azért is fontos, mert általa észre lehet venni a vidéki Magyarországot, ahogy a vidéki Magyarország a legutóbbi választáson is észrevétette magát

- hangsúlyozta Balog Zoltán.

Rüdiger Kolb arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alföld felszíne ugyan nem túl változatos, de ugyanez igaz a tengerre is, amely mégis oly sokak fantáziáját foglalkoztatja. Ez a messzeség, ez a végtelen horizont álmodozásra és gondolkodásra készteti az embert – jegyezte meg a költő.

Farkas Aranka, a Magyar Képek Kiadó igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a pszichológusként, tanárként, iskolaigazgatóként dolgozó és Dél-Németországban élő Rüdiger Kolb évtizedekkel ezelőtt vett házat Tiszanánán, innen ered szoros kapcsolata a magyar Alfölddel.

Bakó Annamária, a Little Litea – Budai Krónika Könyvesbolt vezetője a verseskönyvet méltatva kiemelte, hogy nagyon szép könyv született, melyben „igazi, férfiúi fegyelemmel, némi szeméremmel írott versek” olvashatók.

Rüdiger Kolb költészete nagyon korszerű, férfias líra, amelyet csodálatos látványvilág egészít ki a kötet fotói révén – mondta el Bakó Annamária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában