tóparti háromszögtörténet

2018.06.28. 16:30

Sződligeten forgatják Felméri Cecília nagyjátékfilmjét

A thrillerelemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma története négy évszakon át ível ugyanazon a helyszínen.

A hónap elején járta be a hír a magyarországi és az erdélyi sajtót, hogy megkezdődött Felméri Cecília kolozsvári rendező első nagyjátékfilmjének a forgatása. A múlt hét végén mi is betekinthettünk a Spirál forgatásába a sződligeti horgásztó több mint festői környezetében – írja a Magyar Idők.

Az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szóló Spirál egy furcsa háromszögtörténet két nő és egy férfi között. A női főszerepek egyikét az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről európai filmdíjas mozi főszereplője, Borbély Alexandra játssza. A film másik női főszereplője Kiss Diána Magdolna, akit A nagy füzet és a Szelíd teremtés című alkotásokból ismerhetünk.

A férfi főszereplő a hazájában népszerű, az Anyai szív című filmmel Arany Medve-díjat nyert Bogdan Dumitrache román művész, aki 2011-ben a legjobb férfi főszereplő díjat érdemelte ki a locarnói filmfesztiválon a Best intentions című filmmel, a Pororoca című alkotásban nyújtott alakításáért pedig elnyerte tavaly a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztiválon, valamint az idei Titanicon és a moszkvai filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

A thrillerelemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma története négy évszakon át ível ugyanazon a helyszínen a film látványtervezője, Cseh Renátó által megálmodott tóparti díszletházban, amelyet a csíkszeredai Rusu Béla és csapata épített fel. A filmet a Brazilok és a Lajkó, cigány az űrben operatőre, Réder György fényképezi, a jelmeztervező Ferencz Zsófi.

A Spirál – amelynek forgatása a tervek szerint kilenc októberi nap után 2019 februárjában zárul – az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment gyártásában, a FocusFox közreműködésével, a nemzeti filmalap, a Román Filmközpont és az Eurimages támogatásával készül, vezető producere Muhi András, producerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, co-producere Ferenczy Gábor, román részről Tudor Giurgiu és Oana Giurgiu.

Ígéretes fiatal tehetség

Felméri Cecília a kolozsvári Sapientia egyetem film­művészet, fotó­művészet, média szakán adjunktus. Korábbi alkotásai – Boldogságpasztilla (rövidfilm, 2012), Végtelen percek (rövidfilm, 2011), Mátyás, Mátyás (animációs dokumentumfilm, 2010), Kakukk (rövidfilm, 2008) – számos rangos nemzetközi fesztiválra voltak hivatalosak, többek között Locarnóba, az Amerikai Filmintézet fesztiváljára, Varsóba, Mar del Platára és Lipcsébe.

Filmjeivel már több mint harminc díjat nyert világszerte, köztük a Canal+ díját a Cinemeden, a legjobb román animáció díját az Animesten, A jövő reménysége díjat a CineFesten, a Legígéretesebb fiatal tehetség díját a Magyar Filmszemlén és a zsűri különdíját a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon Kolozsváron. Rendezéseit többször is jelölték a román filmdíjakra. Felméri Cecília az első erdélyi magyar alkotó, aki a Román Filmközpont támogatásával készíthet mozifilmet.

Borítókép: magyaridok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában