Irodalmi zarándokhely

2018.07.04. 07:00

Mészöly Miklós-emlékház épül

A rendezvényhelyszín az egykori, porkoláb-völgyi Mészöly-tanya helyén épül, és egy állandó tárlatnak is otthont ad majd.

A szekszárdi polgármesteri kabinet tájékoztatása szerint a 80 négyzetméteres épületben lesz lehetőség egy állandó Mészöly-tárlat bemutatására, és irodalmi találkozókat, alkotótáborokat tarthatnak majd falai között. Az új Mészöly-ház adhat otthont később a Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós Irodalmi Akadémiának, irodalmi, zenei, kamaraszínházi előadásoknak és tavasztól őszig szabadtéri kiállításoknak. Az emlékház a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 35 millió forintos támogatásával épül.

„Életem egyik fontos pillanata volt, amikor 2013 nyarán lepillanthattam egy szekszárdi présház teraszáról a Porkoláb völgyre. Erősen alkonyodott már, néztem a domboldalban lefutó szőlőskerteket, és volt egy pillanat, amikor határozottan úgy tűnt, hogy Mészöly Miklóst látom felbukkanni az agyagos ösvényen. Ragyogott a hófehér üstöke a szürkületben. Lassan lépkedett, megállt egy öreg diófa alatt, aztán egyszerűen belelépett a fa törzsébe. Szóval ott lakik, abban az öreg diófában, gondoltam. Akkor minden a legnagyobb rendben van.”

(Győrffy Ákos)

A várhatóan 2019 őszére elkészülő, présház kinézetű épület mellett szabadtéri színpadot hoznak létre, amelyhez a természetes rézsű továbbépítésével az amfiteátrumokéhoz hasonló, lelátószerű nézőteret terveznek. A ház udvarán diófát is ültetnek, amelyet az író visszatérően említett szövegeiben, a köréje épülő pad szerepe az alkotás folyamatának megértése, átélése lesz.

Feleségével, Polcz Alaine-nel 1949 körül
Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum

Mészöly Miklós a tanyán írta meg az 1966-ban megjelent Az atléta halála és az 1968-ban kiadott Saulus című regényét, valamint az 1970-es Pontos történetek út közben című kisprózáját. A szekszárdi születésű, Kossuth-díjas író 2001-es halála után a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. megvette a ház telkét.

Mészöly Porkoláb-völgy című írásában azt írja:

„Nem követelődző táj, mint annyi más. Minden miniatűr és kiegyensúlyozott itt. (..) Akáccal benőtt szurdikok; csendjük, fülledtségük a legszelídebb titokzatosság. Sűrített Pannonia.”

A Porkoláb-völgy mára igen sok turistát vonz, elsősorban a nyitott borpincéknek köszönhetően, és mivel a kéktúra útvonal szekszárdi végpontja a közeli Bartina-völgyben éri el a várost.

A szekszárdi önkormányzat azt írta, hogy az író „borosgazdaként” járt ide, de valójában pihenni, meditálni akart; az épülő létesítmény célja mélyebb nyomot hagyni, élményt nyújtani egy egyszerű múzeumlátogatásnál.

Borítókép: Mészöly Miklós. Forrás: Fortepan / Hunyady József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában