Őrizzük, ami megtart minket

2018.08.20. 11:44

Új helyre kerül a Szent Jobb a Szent István-bazilikában

A budapesti Szent István-bazilikán belül új helyre, a bejáratnál lévő Mária-oltárra kerül a Szent Jobb – mondta el Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke, a Szent Jobb őre az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

Mohács, 2016. augusztus 28. Szent Jobb-körmenet mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2016. augusztus 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Snell György a Szent Jobb történetéről szólva elmondta: a középkortól a török időkig Nagyvárad közelében egy monostorban őrizték, emlékét ott ma is egy Szentjobb nevezetű település őrzi.

A Szent Jobb díszes ereklyetartóban.
Fotó: Wikimedia

A török elől Raguzába – a mai Dubrovnikba – menekítették, ahonnan az 1771-es években hozatta a budai várkápolnába Mária Terézia. A második világháborús ostrom elől a koronázási ékszerekkel Ausztriába vitték a Szent Jobbot, majd 1945. augusztus 19-én hozták vissza és másnap már félmillió ember részvételével körmenetet tartottak a romos fővárosban – mondta a segédpüspök.

A következő három évben Mindszenty József bíboros vezetésével tartották meg a körmeneteket, a kommunista hatalomátvétel után azonban betiltották.

„Egyik elődöm az ágya alatt rejtegette az ereklyét” – jegyezte meg a Szent Jobb őre.

A Szent Jobb ezüstből és csiszolt üvegből készített neogótikus ereklyetartóban, amelyet Lippert József prímási főépítész tervei alapján 1862-ben Bécsben készítettek
Fotó: Wikimedia

A rendszerváltás óta ismét évről évre megtartják a Szent Jobb-körmenetet, ez évtől az ereklye új helyen a Bazilika bejáratánál lévő Mária-oltáron látható – mondta Snell György.

Borítókép: Szent Jobb-körmenet 2016. augusztus 28-án.

Forrás: MTI / Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában