A kultúracsinálók felelőssége

2018.10.15. 14:56

Fekete Péter: annak az alkotónak, aki közpénzt kap, a közjót kell szolgálnia

A magyar kultúra jövőjéről folytatott eszmecserén a Polgári Gondola konferenciahajón az államtitkár azt mondta: keményen fognak küzdeni a kultúra népszerűsítéséért.

Szombat délelőtt ismét elindult a Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében az évről évre megrendezett konferenciahajó, ahol ezúttal kulturális életünk eredményei és alakulása állt az előadások fókuszában – számol be róla a Magyar Idők.

A rendezvényen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy az elmúlt öt évben sokféle felmérést végeztek, többek között a kultúrafogyasztásról folytattak kutatásokat – foglalja össze a cikk. Ezekben arra jutottak, hogy noha Magyarország európai szinten a kultúrafogyasztó nemzetek élén van – ami azt jelenti, hogy rendkívül sokan járnak színházba, múzeumba –, lényegében ugyanaz a kör vesz jegyet ezekre a helyekre, és eközben az általános kultúrafogyasztás igen gyenge lábakon áll hazánkban – idézi a portál az államtitkárt.

Fekete Péter elmondta azt is: felmérték, hogy ezer emberből hányan mondják azt, hogy egy éven belül részt vettek kulturális eseményeken.

A megkérdezettek ötven százaléka azt nyilatkozta, hogy semmilyen programon nem vett részt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a V4-ek körében is kimagasló a színházak látogatottsága. Az elmúlt öt hónapban a kulturális élet összes meghatározó szereplőjével leültem tárgyalni, és az első kérésem az volt, hogy gondolkodjunk el azon, milyen módon juttathatjuk el a kultúrát a széles közösségnek, hiszen ez is a mi felelősségünk – mondta a politikus.

Fekete Péter kitért arra is, hogy az általános iskolások esetében hasonló eredményekre jutottak.

A gyermekek több mint fele a nyolcéves tanulmányai során egyszer sem jut el színházba,

ezért sürgősen meg kell erősíteni a Minden gyerek jusson el színházba! programot, amelynek megszervezésén már gőzerővel dolgoznak – ezáltal 850 ezer gyermek ülhetne be színházi előadásra. Magyarországnak Európában is egyedülálló intézményrendszere és intézményhálózata van, amely a kultúra alkotóival és közvetítőivel, valamint a megőrzésével foglalkozik, amit az államtitkár szerint csak úgy készpénznek veszünk és nem fejlesztjük eléggé.

„Ennek valamilyen rendszert, struktúrát kell adni, és valakinek ebben példát kell mutatnia. Ezért vannak a csúcsnemzeti intézményeink, amelyek élén olyan személyiségek ülnek, akik alkalmasak ennek a feladatnak a megszervezésére, ellátására. Az ő működésükbe bele kell férnie, hogy szakmai­lag továbbképezzék az adott hálózatot. Úgy gondoljuk, hogy a munka tartalmi részét végeznék a csúcsintézmények, a minisztérium pedig a rendszer adminisztrációs háttere lenne. Ennek kialakításán dolgozunk” – fejtette ki az államtitkár.

Beszédében a politikus arról is szólt, hogy

annak az alkotónak, aki közpénzt használ fel, a közjót kell szolgálnia.

„A közpénzüket adó formájában a kultúrába befolyató állampolgárok felháborítónak tartják, ha azt tapasztalják, hogy az ő adóforintjukból támogatott művészek elárulják a hazájukat, vagy nem megfelelő tisztelettel viseltetnek Magyarország nemzetközi ügye iránt” – szögezte le az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában