Muzsika és emlékezés

2018.10.29. 10:35

Verdi Requiemje a bánaton keresztül a békéig vezet

Mi segítheti jobban az emlékezést, mint a zene, ami örökkévaló? November 2-án Verdi Requiemje úgy szólal meg a Müpában, ahogy eddig nem hallhattuk.

London Symphony Orchestra dirige par Sir John Eliot Gardiner au Teatro dell'Opera (Opera de Rome). 15/10/2001. ©Musacchio/Farabola/Leemage

A Requiemet Verdi 1874-ben fejezte be: gyászmiséje végső soron Alessandro Manzoni költő halálához kötődik. A műnek – és az azt előadó együtteseknek – mindig érvényes sikere, népszerűsége annak köszönhető, hogy megragadja és közérthetővé teszi azt, ami az emberek gyászában, veszteségeiben, fájdalmában közös, ugyanakkor nem feledi, hogy mindez visszavonhatatlanul személyes. Míg a szavakkal talán tétován közeledünk a szomorkodóhoz, nehezen fejezzük ki együttérzésünket éppen azért, mert tudjuk, hogy ami nekünk fájdalmas volt, az a másik embernek másképpen az, addig a zenében, kiváltképp Verdi Requiemjében, valós részvétellé válhat a részvét:

együtt válunk képessé elhordozni azt, ami mindannyiunkat érint.

November 2-án napjaink egyik legnagyobb karmestere, a barokk és a régizene egyik legelismertebb dirigense, Sir John Eliot Gardiner az általa alapított zenekarral és kórussal érkezik Magyarországra, hogy halottak napja idején Verdi Requiemje szólalhasson meg a keze nyomán a Müpában. Noha a Mindenszentek körüli napok komolyzenei műsorain általában Mozart és Verdi gyászmiséi játsszák a főszerepet, e pénteki hangverseny korántsem a „tucatesemények” közé tartozik, ellenkezőleg: olyan kiemelkedő pillanat, ami nem adódik sokszor.

Giuseppe Verdinek a még az avatatlan fülek számára is megrendítő művét az éppen az ő kora muzsikájára „szakosodott” Forradalom és Romantika Zenekara, valamint a szólista kvalitású énekesekből álló Monteverdi Kórus tolmácsolja a közönségnek. Mindkét társulatot az 1998-ban lovaggá ütött, világhírű karmester alapította. Ráadásul – a mű egyetemességéhez szépen illeszkedve -

a szólót éneklő kvartettet az amerikai Corinne Winters, a svéd Ann Hallenberg, a litván Edgaras Montvidas és az olasz Gianluca Buratto alkotják.

Ann Hallenberg
Fotó: monteverdi.co.uk

Csendesüléshez tehát zenei programot ajánlunk a hét utolsó napjára: lelki átrendeződéshez, emlékezéshez, bánaton keresztül meglelt békéhez a Sir John Eliot Gardiner vezényelte hangversenyt ajánljuk mindenki figyelmébe, aki meggyőződne arról, hogy ahogy a fájdalom, úgy a vigasztalás is örök.

Borítókép: Sir John Eliot Gardiner. Forrás: AFP / Riccardo Musacchio & Flavio Ia / Leemage

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában