Az én dalom

2018.11.12. 12:57

Magyar nyelv napja: közös versmondásra gyűlnek össze a diákok

A szolnoki diákok a balatonfüredi fiatalokkal egy időben, kedden délelőtt 11 órakor, szavalják el Dsida Jenő versét.

A magyar nyelv napja alkalmából több mint ötszáz diák gyűlik majd össze közös versmondásra november 13-án, kedden délelőtt Szolnok három helyszínén csatlakozva a balatonfüredi felhíváshoz – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal sajtószóvivője hétfőn.

Gyuricska Éva elmondta: a szolnoki diákok a balatonfüredi fiatalokkal egy időben, kedden délelőtt 11 órakor, szavalják el Dsida Jenő Az én dalom című versét Szandaszőlősön, a Kossuth téren és a Hild Viktor Könyvtár előtti téren.

Szolnok kulturális partnervárosa, Balatonfüred évek óta kiemelt figyelmet fordít a magyar nyelv napjára, amely idén két erdélyi magyar költő, Dsida Jenő halálának 80. és Szilágyi Domokos születésének 80. évfordulójához kapcsolódik – közölte.

Hozzátette: a Tisza-parti megyeszékhelyet a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium két tanulója – Borsos Kincső Kinga és Szűcs Lukács Alex – képviselte november 10-én Balatonfüreden, a Balatonfüred Város Önkormányzata és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia által a 11-12. évfolyamos diákoknak hirdetett III. Kisfaludy Sándor versmondó versenyen.

A versenyre meghívást kaptak a határon túli magyar tannyelvű középiskolák és Balatonfüred kulturális partnervárosai: Baja, Győr, Vác, Kecskemét, Komárom, Szolnok, Debrecen, Gyula, illetve a Veszprém megyei középiskolák – számolt be.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, mert 1844-ben ezen a napon vált hivatalos nyelvvé a magyar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában