Kultúrafinanszírozás

2018.11.07. 19:18

Vidnyánszky Attila: meg kell szüntetni a színházi szakma rákos daganatát

Egyetért azzal a kormányzati előterjesztéssel a Nemzeti Színház főigazgatója, hogy a jelenlegi formájában szűnjön meg a színházi tao-támogatások rendszere.

Vidnyánszky Attila erről az ECHO Tv-n beszélt szerdán. A rendező évek óta harcol az általa rákos daganatnak nevezett tao-támogatások mostani rendszere ellen, mert közlése szerint az nagyon kijátszható.

A főigazgató ismertette, rengeteg visszaélés történt a tao-pénzek területén. Példaként hozta fel, hogy értékes címek szorultak ki a színházakból, mert sok teátrum taós előadásokat tűzött színpadra. A Kossuth-díjas rendező szerint egyáltalán nem tesz jót a kultúrának, ha a piac törvényei érvényesülnek.

A Nemzeti Színház vezetője szerint a tao-pénzek esetében egyszerűen nem lehet kiszűrni a visszaéléseket. Hozzátette: az egyetlen megoldás az, ha megszüntetjük. Az a pénz pedig, ami befolyt a színházi szakmába, maradjon meg, csak legyen úgy kiosztva, mint a többi, taón kívüli pénzek is – mondta el Vidnyánszky Attila. A rendező közlése szerint a tao-pénzek bejövetele azért is jelentett gondot, mert ahogy az befolyt, a fenntartók, az önkormányzatok egyre kevesebb összeget nyújtottak az intézményeknek.

Kérdésre válaszolva elmondta: ha megszűnne a tao, a kőszínházak bedőlnének, mert a tao annyira beépült a költségvetésükbe. Ugyanakkor olyan összegről van szó, hogy a nagy és a kis színházaknak is bőséggel jutna kompenzáció – hangsúlyozta.

A Csongor és Tünde, valamint a Bánk bán után Az ember tragédiája műsorra tűzésével a 2018/19-es évadtól a magyar drámairodalom mindhárom klasszikusa látható a Nemzeti Színházban. Az Echo Tv műsorában erről is beszélt Vidnyánszky Attila.

A teljes beszélgetést itt tudja megtekinteni:

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában