EKF 2023

2019.03.20. 18:00

Kásler Miklós: Veszprém minden szempontból jó választás

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2023-ban másodszor adhatja majd Európa Kulturális Fővárosát.

Pócspetri, 2019. február 25. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszél a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskolában, Pócspetriben 2019. február 25-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Veszprém minden szempontból jó választás volt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF 2023) címre – mondta szerdán Budapesten az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós a kormány márciusban meghozott döntését ismertetve közölte:

támogatják az EKF 2023 program nemzetközi szakértői bizottságának arról szóló döntését, hogy Veszprém nyerje el a címet.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2023-ban másodszor adhatja majd Európa Kulturális Fővárosát.

Veszprém igen gazdag történelemmel bír, és a település most is komoly kulturális életnek ad otthont, színvonalas fesztiválok helyszíne – mondta el Kásler Miklós.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az előzményekről szólva felidézte, hogy 2017 februárjában jelent meg az EKF 2023 pályázati felhívása, és akkor alakult meg a program tárcaközi bizottsága is.

A 2017. decemberi határidőig hét város pályázott, ezek közül a nemzetközi szakértői bizottság 2018 februárjában Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát juttatta a döntőbe, majd 2018 decemberében Veszprémet ajánlotta Európa Kulturális Fővárosának.

A kulturális kormányzat ezt az ajánlást jóváhagyta, és minden eszközzel támogatja Veszprém felkészülését

- közölte Fekete Péter.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta: a település óriási lehetőséget kapott, hiszen a szokásoktól eltérően 2023-ban egyedül birtokolhatja az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A pályázaton hivatalosan csak városok indulhattak, Veszprém mégis bevonta a környező régiót: a Bakonyt és a Balaton-felvidéket is – jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, pályázatuk nem az infrastrukturális beruházásokon, hanem a közösségfejlesztésen alapul. Ennek érdekében sikerült erős összefogást kialakítani a térségi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek között.

Természetesen lesznek infrastrukturális beruházások is, ezek során azonban figyelemmel kell lenni a fenntarthatósági szempontokra – közölte a városvezető. Elmondása szerint ugyanis

Veszprém EKF-pályázata egyszerre szeretne tartalmas programot kínálni és figyelemmel lenni arra, hogy 2023 után mi marad a helyi közösségnek.

Porga Gyula elmondta, hogy a kormányzattal még folynak a tárgyalások a központi finanszírozás mértékéről és ütemezéséről.

Ebben az évben még kevés lesz a látványos elem, a legfontosabb feladat most egy stabil működési modell kialakítása – tette hozzá.

Porga Gyula szerint Veszprém EKF-programja akkor lehet sikeres, ha felkészíti erre a helyi közösségeket: a térségi polgármestereket, vállalkozókat, civil szervezeteket is. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy a veszprémiek úgy érezzék, a fejük fölött történik valami – fogalmazott a város polgármestere.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere / MTI / Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában