Ady múzsája

2019.05.26. 11:00

Lédáról készült darabot mutatnak be a Gödöllői Királyi Kastélyban

Pozsgai Zsolt színdarabjában Lédát Varga Izabella, Diósy Ödönt Szőke Zoltán alakítja.

A Gödöllői Királyi Kastélyban tekintheti meg a közönség Pozsgai Zsolt Léda című színdarabját, amely Diósy Ödön és Brüll Adél gödöllői életét mutatja be.

A Pozsgai Zsolt rendezte mű júniustól decemberig 18 alkalommal látható a Kastély Színházban. Lédát Varga Izabella, Diósy Ödönt Szőke Zoltán alakítja. Kokas Pál költő szerepében Dózsa Zoltán, Léda húgaként Nagy Nati lép színpadra – közölték a szervezők.

Ady Endre halála, az első világháború és a trianoni döntés után Brüll Adél, a híres Ady-múzsa és férje Gödöllőn élnek. A házaspárnak szembe kell néznie a múlttal, ki kell beszélniük az elhallgatott, elviselt élethelyzeteket, hogy mitől maradtak együtt, mitől tartanak ki még mindig egymás mellett. Az amúgy sem egyszerű viszonyokat a helyi fűzfapoéta, Kokas Pál bonyolítja – olvasható az ajánlóban, amely szerint Diósy Ödön és Léda háza legendás, titkokat őrző ház volt Gödöllőn, amelyben elzárva élt a városiak által megvetett vérbajos asszony elmebeteg húgával, Margittal, valamint a férjjel, aki a drámában döntő lépésre készül.

Az előadást a Kastély Színházban láthatja a közönség. A gödöllői kastély déli szárnyainak egyikében Grassalkovich II. Antal alakíttatott ki színháztermet, ahol a Budán, Pesten és Győrben is fellépő német vándortársulatok játszottak. A színházat 1867-ben megszüntették, amikor a kastélyt megvásárolta a magyar állam, és koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné használatába adta. A színház berendezését elárverezték, belső terét két födém beépítésével ismét három szintre tagolták.

Ez a szerkezet maradt fenn 1986-ig, amikorra a kastély II. világháború utáni, méltatlan hasznosítási formái következtében az épület állapota erősen leromlott, és a födém leszakadt. A falkutatás a korabeli berendezés és színpadtechnika nyomait is egyértelműen feltárta. Az épületszárny helyreállítása 2002 májusában kezdődött, a színház üzemeltetéséhez szükséges háttérfunkciókat két, újonnan beépített pinceszinten alakították ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában