nemzetközi kiállítás

2019.06.07. 11:20

Versenyeznek a színházi látványtervek

Magyarország három installációval vesz részt a Prágai Quadriennálén, a színházi látványtervezők négyévenkénti seregszemléjén.

Nagy Fruzsina: Andrássy úti villa című jelmeze

Forrás: oszmi.hu

Fotó: Fotó: Gordon Eszter

Június 6. és 16. között tartják a nemzetközi kiállítást, amelyen három magyar alkotást: a Végtelen dűne, a Mi van a felhőben? és az Andrássy úti villa című munkákat mutatják be – írja a kultúra.hu.

A kiállítás központi, Országok és Régiók nevű szekciójában a Végtelen dűne című installáció látható majd, amely Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervező, Juhász András videóművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.

A Végtelen dűne című installáció egy pillanata
Fotó: kultura.hu

Az alkotás kívül visszatükrözve mutatja környezetét, belül pedig homokdűnéket megsokszorozva a végtelen sivatag benyomását kelti.

Az installáció célja annak felmutatása, hogy amíg a színházban a külvilág hatása elől bújik el az ember, közben mégis közösségi élményként élheti meg a művészi tapasztalatot a többi nézővel együtt. A színházban egyszerre vagyunk egyedül, mégis társaságban.

A Diákszekcióban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem látványtervezés, fényképészet és építészet szakos hallgatóinak installációját mutatják be.

A Diákszekcióban hazai egyetemisták alkotása indul
Fotó: oszmi.hu

Projektjük, a Mi van a felhőben? című, részben a változékony képzeletre és az egymásba folyó gondolatokra, részben pedig a mai techno-kulturális világunkat is meghatározó számítógépes felhőre utal, amelyben képeket, terveket és egyéb felhalmozódó emléknyomokat őrzünk.

A színháztörténeti emlékezet bemutatását célzó Fragmentumok szekcióban Nagy Fruzsina Andrássy úti villa című jelmeze látható a PestiEsti című 2007-es előadásból, amelyet a kiállításon audiovizuális technológia segítségével keltnek újra életre.

A kiállítást egy térspecifikus előadásokat bemutató fesztivál és több performansz is kiegészíti, amelyek programjában szintén találkozhatunk magyar művészekkel.

Borítókép: Nagy Fruzsina: Andrássy úti villa című jelmeze

(Fotó: Gordon Eszter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában