fux-feszt

2019.10.02. 16:56

Nagyváradon tartják az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak fesztiválját

A népmese napján, szeptember 30-án kezdődött, és október 5-ig tart.

Negyedik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház Lilliput Társulata a szemlét: a társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról elnevezett szakmai találkozó hat napján

tizenhét társulat huszonnégy előadását láthatja a közönség,

a meghívott előadások mellett pedig szakmai beszélgetésekre és bábtörténeti konferenciára is sor kerül – írja a Liget.

A hat erdélyi hivatásos magyar bábszínház: a szatmári Brighella Bábtagozat, a kolozsvári Puck Bábszínház, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a váradi Lilliput Társulat, valamint a székelyudvarhelyi Udvarhely Bábműhely is fellép a szemlén.

A fesztivál vendége lesz még a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Bozsik Yvette Társulat, Fabók Mancsi Bábszínháza, Markó-Valentyik Anna, illetve Pályi János. Idén is részt vesz a fesztiválon a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia bábtársulata, továbbá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói egy-egy előadással.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a IV. FuxFeszt is versenyfesztiválként határozza meg magát. A szakmai zsűri tagjai idén Asbóth Anikó bábszínész, színházigazgató, Benedek Botond színész, Papp Tímea kritikus.

A fesztivál négy korosztály számára ajánl előadásokat: az óvodás-kisiskolás korosztálynak, középiskolásoknak, de babaszínházi produkciók és felnőtteknek szóló előadások is színesítik a programot.

A IV. FuxFeszt a magyar népmese napjával indított hétfőn, a fesztivál nulladik napján az Árkádia Színházban mutatta be Laci királyfi című előadását a MárkusZínház, Vitéz László című előadásával pedig Pályi János érkezik Nagyváradra. A fesztivál hivatalos programját a Lilliput Társulat Hollós Mátyás című előadása nyitja, ezt követően kerül sor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Budapest Bábszínház és a Szigligeti Színház Lilliput Társulat közös szervezésében megvalósuló Tradíció és innováció. 70 év báb – konferencia-sorozat nagyváradi állomásának programjára is.

A fesztivál második napján, október 2-án délelőtt 10 órától a szatmári társulat Szélszabadító című előadását, a sepsiszentgyörgyi művészek A halhatatlanságra vágyó királyfi produkcióját, a székelyudvarhelyi Béka-királykiasszonyt, valamint a pécsi MárkusZínház Rejtő Jenő-adaptációját, a Grand Hotelt láthatja a közönség. Október 3-án hét előadással, köztük két babaszínházi produkcióval, a Lilliput Társulat Én, a kis herceg című előadásával, valamint a temesvári társulat Hókirálynőjével várja nézőit a IV. FuxFeszt. A részletes program a Szigligeti Társulat honlapján olvasható.

Borítókép: liget.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában