A magyar nyelv napja

2019.11.11. 18:10

Moldvai csángó hagyományőrzőkkel ünnepeltek New Yorkban

A magyar kultúra sokszínűségét bemutató IV. Magyar Örökség Fesztivált a hétvégén rendezték meg.

Budapest, 2016. január 31. Hagyományõrzõ moldvai csángók táncelõadása a XX. Csángó Bálon a fõvárosi Syma rendezvényközpontban 2016. január 30-án este. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

November 13. a magyar nyelv ünnepe, mert 1844-ben ezen a napon fogadták el azt a törvényt, amely a magyar nyelvet tette államnyelvvé. Ennek tiszteletére rendezte meg idén negyedik alkalommal a magyar kultúra sokszínűségét bemutató Magyar Örökség Fesztivált pénteken és szombaton a New York-i Magyar Ház, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a New York-i Magyar Kulturális Központtal közösen.

A fesztiválon látható volt Brauer Marcell építészetét bemutató fotókiállítás, fellépett a Bajdázó Zenekar, kiállítás nyílt Petrás Mária kerámiáiból, csángógasztronómia-bemutató és kézműves műhelyek is várták a látogatókat.

Gyerek- és felnőtt táncházat tartottak csángó hagyományőrzők közreműködésével és megtekinthetők voltak Madarász Melinda Meyke és Attalai Zita, magyar népi motívumok által inspirált divattervezők munkái is.

A fesztivál kiemelt vendége volt Petrás Mária Príma Primissima- és Magyar örökség díjas moldvai csángó népdalénekes és keramikusművész,

aki a moldvai csángók gyökereiről, a közösség értékeiről, az Isten és ember viszonyáról megfogalmazott gondolatait formázza és égeti agyagba.

Dalok napkelettől napnyugatig című koncertjén Petrás Mária és Zenekara szentes énekeket, szokásdalokat, balladákat, guzsalyas énekeket, valamint táncdallamokat szólaltatott meg, tradicionális moldvai hangszeres felállásban, Benke Paulina és Benke Pál csángó hagyományőrző táncospár közreműködésével.

Borítókép: illusztráció / Hagyományőrző moldvai csángók táncelőadása a XX. Csángó Bálon a fővárosi Syma rendezvényközpontban 2016. január 30-án este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában