A nemzet fővárosát védik

2019.11.28. 16:26

Vidékről indult akcióval mentenék meg az új budapesti múzeumokat

A legnépszerűbb és legnagyobb aktivitást generáló közéleti tematikájú aláírásgyűjtés lett a Liget Budapest Projekt megmentéséért vidékről indított petíció mindössze egy hónap alatt.

Budapest, 2019. október 27. A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millenium Háza a Városligetben (volt Olof Palme ház). A sok érdelõdõt vonzó új intézmény a szintén új rózsakert felõl, ahol a díszes Zsolnay-szökõkút áll. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Már csaknem 35.000-en írták alá azt a Nagykanizsáról indult felhívást, amely arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg mindent a Liget Budapest Projekt megmentéséért. A petíciót eddig 12 ország 500 településéről írták alá: New Yorktól Székelyudvarhelyig, Milánótól Göteborgig, Calgarytól Londonig, Szabadkától Dublinig fogtak össze a Liget projekt megmentéséért.

A nagykanizsai Szabó László által indított aláírásgyűjtés szövege szerint a főváros új vezetése meg akarja akadályozni az utóbbi száz év legnagyobb kulturális fejlesztését.

A Karácsony Gergely vezette új Fővárosi Közgyűlés döntésével az ország legnépszerűbb kulturális intézményeit hozná nehéz helyzetbe.

Az Új Nemzeti Galéria épületének terve

Többek között az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza nem épülne meg, de a már folyamatban lévő, gyakorlatilag félkész állapotban lévő Néprajzi Múzeum leállítását is megfontolná.

A petíció szerint azonban „Budapest nem csak a budapestieké, Budapest az egész országé, így ez mindenki javára és hasznára válik, mert Budapest a Nemzet Fővárosa”.

A kezdeményező arra kéri a kormányt, hogy „tegyen meg mindent, használjon fel minden törvényes lehetőséget a Liget Budapest Projektet megmentésére és vigye végbe következetesen eredeti elhatározását. Legyen a Városliget még inkább a kultúra, a művészetek és a pihenés gyönyörű központja. Ezt hivatott támogatni ez a felhívás. Legyen a Liget Projekt büszkesége a Nemzet fővárosának!” – fogalmaz az aláírásgyűjtés, amelyhez itt lehet csatlakozni.

A Magyar Innováció Házának tervezett épülete

 

Szabó László szerkesztőségünk kérdésére elmondta: azért érezte fontosnak, hogy elindítsa a petíciót, mert úgy érzi, a főváros döntésének következtében egy történelmi lehetőséget szalaszt el az ország.

Egy olyan lehetőség kapujában állunk, amelynek megvalósulása esetén az utánunk jövő nemzedékek büszkeséggel gondolnának a mai Magyarország polgárainak teljesítményére, távlatos gondolkodására és felelősségére

- emelte ki.

A projekt ma Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal is elismert kulturális tartalmú városfejlesztése.

Ez a beruházás Budapest millenniumi idők óta példátlan kulturális intézményfejlesztését valósítja meg, az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkájával egyetemben, melynek köszönhetően a park zöldje is jelentősen bővül mennyiségében és minőségében.

A megújult Városliget a tervek szerint 2023-ban készülne el.

2019 az átadások éve a Városligetben, hiszen idén a Liget Budapest Projektnek több eleme is elkészült.

Májusban már átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét, októberben pedig a Millennium Háza és a hozzá kapcsolódó Rózsakert mellett a családok az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét, a városligeti új Nagyjátszóteret is birtokba vehették és elkészült a Komáromi Csillagerőd tejes körűen megújított épülete is.

Ami eddig elkészült, az óriási sikernek bizonyult. Az újonnan megnyílt Millennium Háza is hamar népszerűvé vált a , a fővárosiak, a turisták és a Budapestet a Nemzet Fővárosának tekintő vidékiek körében.

Íme, egy látványos videó arról, hogy mi mindent képesek létrehozni a területen dolgozó lelkes szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában