amit ember megtehet

2019.12.12. 21:26

Bemutatták Kónya Imre Antall Józsefről szóló könyvét

A szerző szerint az egykori magyar miniszterelnök vetett, hogy ez a nemzet arathasson. Rajtunk múlik, hogy így legyen.

Budapest, 2019. december 12. Kónya Imre, az Ellenzéki Kerekasztal létrehozását kezdeményezõ és tevékenységét koordináló Független Jogász Fórum alapító elnöke, az 1989-es Ellenzéki Kerekasztal résztvevõje, volt belügyminiszter (b) az Antall József közelrõl - "Én köszönettel tartozom Magyarország népének" címû könyvének bemutatóján Ablonczy Bálint újságíróval beszélget a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2019. december 12-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Bemutatták Kónya Imre, a Boross-kormány egykori belügyminisztere Antall Józsefről, a rendszerváltás utáni első szabadon megválasztott kormány miniszterelnökéről szóló könyvét szerdán, Budapesten.

A szerző, a Független Jogász Fórum alapító elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szent László kápolnájában rendezett eseményen mondott köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy

Antall József 26 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el.

Szabad Györgynek, az Országgyűlés 1990 és 1994 közötti elnökének szavait is idézve Kónya Imre azt mondta: „Antall József vetett, hogy ez a nemzet arathasson. Rajtunk múlik, hogy így legyen”.

Az Antall József közelről – „Én köszönettel tartozom Magyarország népének” című könyv borítója
Fotó: Máthé Zoltán

Felidézte: Antall József sokszor beszélt arról, milyen fontos, hogy átörökítsék az emlékeket az idősek a fiataloknak.

„Egy nemzet az összetartozás érzésében gyengül akkor, ha ez a szál megszakad”

- hangoztatta.

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora beszél Kónya Imre könyvének bemutatóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kónya Imre szavai után levetítették Venczel Éva Főhajtás című, a néhai miniszterelnök halálának ötödik évfordulójára készült filmjét.

A könyvbemutatón a szerzővel Ablonczy Bálint újságíró beszélgetett. Kónya Imre Antall Józsefet méltatva azt mondta:

a kötet elsősorban a fiataloknak íródott, „egy olyan emberről, akinek az életében nem volt olyan momentum, amiért restelkednie kellett volna”.

Szólt arról is, hogy „a rendszerváltozáskor rettenetes helyzetben volt az ország és példátlan volt a feladat, amire vállalkoztunk”.

„Tudtuk és Antall József is tudta, hogy az emberek csalódni fognak a rendszerváltozásban, ez a kötet azt tanúsítja, hogy amit ember megtehet, azt Antall József megtette, hogy ez a csalódás ne következzék be”

- fogalmazott.

Az Antall József közelről – „Én köszönettel tartozom Magyarország népének” című, mintegy 250 oldalas, korabeli fotókkal is illusztrált kötet a Kortárs Könyvkiadó Kft. gondozásában jelent meg.

A kötet ismertetője szerint

történelmileg hiteles, ugyanakkor kifejezetten szórakoztató könyvet írt a rendszerváltás utáni első miniszterelnökről Kónya Imre, aki „a lehető legközelebbről” kísérhette figyelemmel Antall József tevékenységét az Ellenzéki Kerekasztaltól kezdve haláláig.

A közvélemény számára jórészt ismeretlen, olvasmányosan megírt epizódokból hitelesen bontakozik ki Magyarország 1989 és 1993 közötti története és a főszereplő, Antall József személyisége.

A könyv különlegessége 22 archív videó, közülük néhány Antall József zárt körben elhangzott beszédeiből tartalmaz részleteket.

A videók elérését QR-kódok és a hozzájuk tartozó lábjegyzetekben megadott linkek segítik – áll az összegzésben.

Az eseményen mások mellett részt vett Boross Péter egykori miniszterelnök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Martonyi János volt külügyminiszter, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és az akkori MDF-frakció több tagja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában